Presuda Zdravku Tolimiru u sredu

HAG, 10. decembra 2012. (Beta) - Haški tribunal izreći će u sredu, 12. decembra, presudu penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid u Srebrenici.

U završnoj reči, krajem avgusta ove godine, tužioci su zatražili da general Tolimir bude proglašen krivim za genocid nad srebreničkim Muslimanima i kažnjen doživotnim zatvorom.

Prema optužnici, snage VRS su u sistematski pogubile oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice na više lokacija u okolini Zvornika i Bratunca, u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

General Tolimir (64) je tokom rata u BiH, 1992-95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

Tužilac Piter Mekloski (Peter McCloskey) rekao je u završnoj reči da "general Tolimir mora snositi odgovornost zato što je bio na čelu ubilačke grupe" koja je od 13. do 16. jula 1995. sprovela naredjenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića da svi vojno sposobni muslimanski muškarci iz Srebrenice budu ubijeni.

General Tolimir, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobodjen optužbi.

Na kraju svoje završne reči, Tolimir negirao je navod optužnice da je ikada od komandanta VRS Mladića i predsednika RS Karadžića dobio

Pogledajte još