Liderima EU uručena Nobelova nagrada za mir

Predsedavajući Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland je rekao da u sadašnjoj ekonomskoj krizi "politički okvir na kojem se zasniva Unija sada važniji više nego ikada", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

"Moramo se držati zajedno, imamo kolektivnu odgovornost", rekao je Jagland, upozorivši na rizik od novog nacionalizma u Evropi, prenosi Frans pres.

Okupljeni su aplauzom pozdravili lidere Francuske i Nemačke Fransoa Olanda i Angelu Merkel kada su ustali, držeći se za ruke.

Svečanosti prisustvuje većina evropskih lidera, ali ne i britanski premijer Dejvid Kameron. Veliku Britaniju zato predstavlja zamenik premijera Nik Kleg.

"Sačuvati ono što je postignuto, i poboljšati ono što je stvoreno kako bismo omogućili rešavanje problema koji danas prete evropskoj zajednici, jeste jedini način za rešavanje problema izazvanih finansijskom krizom", rekao je Jagland.

"Nismo se danas ovde okupili s uverenjem da je EU savršena. Okupili smo se s ubedjenjem da moramo zajedno rešiti naše probleme ... Moramo uraditi kako ne bismo izgubili ono što smo izgradili na ruševinama dva svetska rata", rekao je on.

Pogledajte još