Proslava Milanskog edikta počinje 17.januara u Nišu

BEOGRAD, 10. decembra 2012. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej saglasili su se u ponedeljak da svečanosti povodom obeležavanja 1.700 godina usvajanja Milanskog edikta počnu 17. januara, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike.

Poglavar SPC i Nikolić predsedavali su Organizacionim odborom za obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta kojim su hrišćani, nakon stotina godina progona, dobili mogućnost da slobodno ispovedaju veru.

U radu Odbora učestvovali su i premijer Srbije Ivica Dačić, ministri Vlade Srbije, ambasadori Rusije, Italije, Francuske, Engleske, Turske i Grčke, predstavnici verskih i lokalnih zajednica.

Na sednici je usvojen predlog programa manifestacije, obeležja i odlučeno je da svečanost počne koncertom duhovne muzike hora Sretenjskog manastira u Narodnom pozorištu u Nišu.

Manifestacija će trajati do 28. oktobra 2013. godine i imaće više aspekata, od duhovnog, kulturnog i obrazovnog, do turističkog, navodi se u saopštenju.

Pored zajedničkih liturgija, biće održane kulturne manifestacije, medju kojima su i premijera predstave "Konstantin: znamenje andjela" ansambla Narodnog pozorišta u Nišu, opere "Aida" DJuzepea Verdija, Devete Betovenove simfonije u izvodjenju Beogradske filharmonije.

Tokom svečanosti biće održana brojna predavanja i naučni skupovi na temu "Milanski edikt", a u školama će biti organizovana predavanja kako bi se učenici bolje upoznali sa dokumentom važnim za unapredjenje univerzalnih duhovnih i civilizacijskih vrednosti.

Pogledajte još