Usred grejne sezone - struja skuplja 25 odsto

Sadašnja cena kilovata je 5,1 evrocent, što je duplo jeftinije nego u zemljama u okruženju. Slovenci kilovat plaćaju 20 evrocenti, u Crnoj Gori je 8,80, a u Makedoniji 6,16 evrocenti, tvrdi Jovanivić za Novi magazin.

"Cena struje neće rasti do kraja godine, ali početkom sledeće godine poskupljenje je neminovno", kaže Jovanović.

"Mislim, da će poskupljenje biti tokom grejne sezone, ali to zavisi od saglasnosti Vlade Srbije. Neće biti drastičnog poskupljenja i trebalo bi očekivati od 20 do 25 odsto. EPS će najverovatnije zatražiti rast cena između 26 i 27 odsto", dodaje Jovanović.

Niske temperature ovih dana povećale su potrošnju struje. U odnosu na letnji prosek, potrošačima je sada potrebno čak 50 odsto više električne energije. Potrošnja je sa 80 porasla na oko 120 gigavata.

"Temperature ispod minus deset stepeni značajno su povećale potrošnju struje", rekao je Jovanović.

"Energetska situacija u Srbiji je stabilna i zasada sve funkcioniše kako treba", izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka energetike.

"Stabilno je snabdevanje električnom energijom, gasom i toplane rade bez problema. Očekujemo da će tako ostati i u narednom periodu i da će se ova grejna sezona završiti bez većih problema“, rekla je ministarka.

Pogledajte još