Vlada ima sigurnu podršku za četiri godine

"Odnosi u Vladi su odlični. U situaciji sam da vidim malo više od drugih i znam da se Dačić, Vučić i Dinkić i ostali partneri sastaju uglavnom pre sednica Vlade i dogovaraju se oko svih državnih pitanja. Nekima možda ova vlada ne odgovara zato što se plaše onoga što ona može da uradi", kazao je Obradović.

On je naglasio da je Vlada krenula hrabro da rešava dva suštinska - kosovski problem i ekonomska pitanja, i da je u tome potrebno mnogo snage, istrajnosti i umeća.
"Teško je očekivati da se naša privreda može brzo oporaviti, ako se ekonomski ne povežemo i sa državama izvan evropskog prostora", kazao je Obradović u intervjuu "Novostima".

Istakavši da je kvalitativni pomak, u odnosu na prethodnu vladu, to što su najviši državni predstavnici preuzeli odgovornost, on je naveo da sada pregovore o KiM vodi premijer, a u oblasti ekonomije ima konkretnih rezultata, poput ruskog kredita i investicija iz Kine.
"Sarađujemo sa državama EU, ali i drugima izvan tog kruga, i to mnogo opipljivije nego pre", kazao je Obradović.

Što se tiče borbe protiv korupcije, Obradović je kazao da je to što je prvi potpredsednik Aleksandar Vučić započeo "dobro za Srbiju i on ima punu podršku Vlade".
"Ne treba zaboraviti i da je premijer Dačić na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je neodvojiv deo onoga što Vučić radi. Tu postoji korisna simbioza", kazao je on.

Na pitanje zašto se spekuliše da je upravo SPS najveći kočničar započetih istraga, Obradović je kazao da je "očigledno da plaćamo cenu našem opredeljenju da uđemo u vlast sa naprednjacima".
"Po nalogu EU sada se ispituju 24 sporne privatizacije i sve su sprovedene u vreme kada SPS, ne samo da je bio daleko od vlasti, nego je bio i surovo proganjan. Nemojte mi reći da smo krivi za te privatizacije. Zašto bismo bili kočničari nečega u šta uopšte nismo umešani", pdgovorio je Obradović.

Kad su u pitanju slučajevi kao "Azotara", u kojima mediji pominju i ulogu Dušana Bajatovića, Obradović je kazao da ne bi "upirao prst ni u koga", jer to treba da rade tužioci.
"Svi su pred zakonom jednaki i svako ko je učinio nešto što nije u skladu sa pravom biće predmet istrage nezavisno od toga kojoj partiji pripada. Ako je bilo ko iz SPS uključen u malverzacije, sigurno neće biti zaštićen", rekao je on.

Na pitanje je li isuviše fantastična glasina da će Vučić oboriti Vladu zbog opstrukcije SPS i URS i da ćemo vanredne izbore imati već na proleće, Obradović je kazao da "ta glasina najbolje govori da je već potrošen adut navodne nesloge Dačića i Vučića, na koju su mnogi uzaludno igrali".

On je kazao da nije zadovoljan tempom promena (u vlasti na lokalu), istakavši da se neće dozvoliti da nesporazumi u opštinama dobiju prednost u odnosu na strateški državni kurs".
"Lična nadgornjavanja lidera na lokalu su u više od 90 odsto slučajeva jedini razlog što se u opštinama ne formiraju koalicije kao u Republici", kazao je Obradović.

Što se tiče Beograda, on je rekao da će se o tome razgovarati na nivou šefova koalicije i "biće uključeni svi. Odlučićemo zajedno, jer to nije pitanje za svaku stranku posebno".
Odgovarajući na pitanje da li je izručenje Miloševića bilo greška, kada se pogledaju poslednje haške presude, on je rekao da je postojalo naivno uverenje tadašnje vlasti da će ispunjavanje te "takozvane međunarodne obaveze Srbiji nešto značiti".
"Kada sa ove vremenske distance pogledamo rad suda i donete presude jasno je da je postojalo naivno uverenje tadašnje vlasti da će ispunjavanje te takozvane međunarodne obaveze Srbiji nešto značiti. A, nije značilo ništa, niti je promenilo išta u odnosu prema Srbiji. I dan-danas svi samo konstatuju da su zločini nad Srbima činjeni, samo nikako da se kazne krivci",kazao je on.

Što se tiče dodatne povišice prosvetarima, on je kazao da "to nije pitanje dobre volje Obradovića, Dinkića ili vlade".
"Svi bismo voleli da plate budu veće, ali su naše mogućnosti takve da su dodatne povišice nerealne. Daćemo dva odsto, obezbedili smo jubilarne nagrade i pokušaćemo da obezbedimo jednokratnu naknadu za Svetog Savu", naveo je on.

(Tanjug)

Pogledajte još