fbpx

Traže zabranu izvoza trupaca

Predstavnici Odbora za šumarstvo, industriju prerade drveta, papira i celuloze Privredne komore Srbije nezadovoljni su postojećim stanjem i u cilju poboljšanja uslova poslovanja od resornih ministarstava − privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i finansija − traže zabranu izvoza trupaca, donošenje strategije razvoja drvne industrije, celuloze i papira i ukidanje carine na uvoz opreme koja se ne proizvodi u zemlji, a služi modernizaciji tehnoloških linija i povećanju kvaliteta proizvoda pomenutih grupacija proizvođača.

Privrednici se zalažu i za uvođenje rigoroznije kontrole kvaliteta uvoznih proizvoda i repromaterijala, s posebnim akcentom na ispitivanje ekoloških zahteva, i u tom smislu traže ozbiljnije razmatranje problema ugradnje PVC stolarije, kako je rekao Slaviša Ristić, predsednik Odbora, na jučerašnjem sastanku u PKS, ali od nadležnih zahtevaju i ukidanje PDV−a i poreza za prikupljanje starog papira. U narednom periodu trebalo bi smanjiti i izvoz rezane građe čije su cene u izvozu niže, nego pre desetak godina, a nasuprot tome povećati izvoz finalnih proizvoda i to kroz uspostavljanje kooperantskih odnosa sa inopartnerima. Posebna pažnja se mora posvetiti kvalitetu nameštaja i usklađivanju naših standarda sa standardima, propisima i direktivama EU.

U periodu 2004. i 2005. godine je došlo do neprimetnog povećanja izvoza trupaca (0,40 odsto), dok je, po rečima Raše Milića, sekretara Odbora, u prva četiri meseca 2006. godine, u poređenju sa istim periodom lane, izvoz trupaca uvećan za 40,40 odsto. Uvoz trupaca u 2005. godini biva prepolovljen, u odnosu na godinu ranije (47,85 odsto). Tokom prva četiri meseca 2006. godine je došlo do skoka uvoza oble građe koji, procentualno posmatrano (86,81 odsto), jeste značajno uvećan, ali, kako se čulo, i dalje bez bitnog uticaja na bilans spoljnotrgovinske razmene ove grane. Zbog nerealnog kursa dinara, drvna industrija Srbije sve više tone u gubitke, tačnije izvoznici gube i do 20 odsto zarade, ističe Gradimir Stojiljković, direktor „Novog drvnog kombinata“ iz Sremske Mitrovice, a JP „Srbijašume“ se nekorektno odnosi prema domaćim prerađivačima i izvoznicima, kako po pitanju cena (samoinicijativno cene povećava), tako i po isporukama. Javna preduzeća „Srbijašume“ i „Vojvodinašume“  trebalo bi najpre da zadovolje sirovinama domaće kapacitete, a ostatak sirovine da aukcijskom prodajom usmere ka strancima. Zbog nedostataka sirovine trenutno ne rade ŠPIK Ivanjica, poznati proizvođač ploča i „Kopaonik“ iz Kuršumlije, a njihovi proizvodi su na svetskom tržištu profitabilni i traženi. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.