Bečki "Standard": Balkan je prepun tempiranih bombi

Oslobađajuće presude pred Haškim tribunalom hrvatskim generalima i gotovo istovremeno oslobađanje nekadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja izazvale su negodovanje srpske javnosti, a neočekivana odluka suda je, naravno, u Hrvatskoj i na Kosovu pozdravljeno opštom radošću, prenosi B92 pisanje bečkog dnevnika "Standard".

"Standard" podseća da su čak i poznati borci za ljudska prava kao što su Nataša Kandić u Beogradu i Žarko Puhovski u Zagrebu kritikovali obrazloženja odluke suda i uslove, pošto je dvoje sudija žalbene instance nadglasano od strane tri svojih kolega.

Austrijski list ukazuje da je na posebnu pažnju naišao nedavno objavljeni kritički stav direktora Centra UN za humanitarni dijalog Dejvid Harlanda, koji je u članku u "Njujork tajmsu" ukazao na "selektivnu pravdu".

Uz podsećanje na sopstvene dogodovštine u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, on je konstatovao da su Srbi počinili mnoge stravične ratne zločine, ali da nisu bili jedini, i da nije ispravno i korisno da sada sami snose odgovornost.

Poslednjih dana postignuti napredak u teškom dijalogu Beograda i Prištine ne smeju zaseniti dugoročne političke posledice po verodostojnost Haškog tribunala.

Takođe, i za istoriju ratova na prostoru bivše Jugoslavije važi upozorenje istoričara Holma Sundhauzena da je okončano vreme "jasnoće". On ukazuje da su stari tabui obogaćeni novima i da više ne postoji mnogo stvari koje su sasvim sigurne.

Sa danas raspoloživim izvorima i informacijama, u kombinaciji sa međunarodnim traganjem za počiniocima, nastaje jedan jako jednostrana slika.

Paušalne presude u vezi odgovornosti za ekscese nasilja ne smeju se pripisati samo jednoj nacionalnoj rukovodećoj grupi, niti pripisati jednoj naciji, piše "Strandard", a prenosi "B92".

Pogledajte još