Obezbediti komunikaciju sa onima koji su otišli

BEOGRAD, 11. decembra 2012. (Beta) - Predsednica Balkanskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila je u utorak da Srbija ne može u potpunosti sprečiti odliv mozgova, ali da mora obezbediti komunikaciju onih koji su otišli sa maticom.

Liht je novinarima u pauzi okruglog stola "Migracije stručnjaka i razvoj zapadnog Balkana", u Beogradu, kazala da država mora stvoriti preduslove da najbolji stručnjaci ostanu u zemlji.

"Siromašna Srbija ne može da stvori preduslove za sve stručnjake, neki će sigurno otići, ali moramo stvoriti kanale komunacije, kako bi oni koji su otišli ostali u vezi sa maticom", ocenila je Liht.

Prema njenim rečima, važno je organizovati da stručnjaci koji su napustili zemlju posećuju maticu i studentima drže predavanja i radionice, i tako budu most sa svetom koji im omogućuje da sprovode istraživanja koja ne mogu u Srbiji.

"Cela filozofija ove teme je kako sa jedne strane omogućiti mladima da u Srbiji nadju budućnost, a sa druge strane kako mladima koji su otišli obezbediti širom otvorena vrata", navela je Liht.

Pogledajte još