Cvetković dao ostavku jer mora da piše knjigu

Novopečeni autor knjige "Argumenti i predrasude", koju je objavio Službeni glasnik, takodje je rekao da je "populizam najveća bolest koja jednom društvu može da se dogodi", i da u takvim okolnostima "možete ubediti široke mase u sve".

Cvetković, nekada direktor Agencije za privatizaciju i eksterni konsultant Svetske banke, bio je premijer i ministar finansija od 2008. godine do ovogodišnjeg izbornog poraza Demokratske stranke. Mandat mu se završio 27. jula.

Ostavku na poslaničku funkciju je dao pre četiri dana - neposredno pre no što su mediji javili da mu izlazi knjiga, ali i samo dva dana pošto je novi šef demokrata Dragan Djilas zatražio od svih bivših ministara iz DS-a da vrate poslaničke mandate.

Cvetković je na promociji u Glasnikovoj knjižari tvrdio da je odmah posle završetka premijerske funkcije počeo da skuplja izveštaje ministarstava "kako bi imao korpus informacija šta je sve uradjeno", a da su ga potom prijatelji nagovorili da materijal objavi kao knjigu.

Upitan za prirodu svog povlačenja sa poslaničke funkcije, rekao je da "nije podlegao populizmu, i da mu nije ni bila namera da bude poslanik", jer tim pozivom "nije fasciniran", i da je "nameravao da do Nove godine podnese ostavku". Takodje je rekao da nije član DS.

"Moja odluka je ubrzana zbog ove knjige i njene promocije", rekao je Cvetković.

BEOGRAD, 11. decembra 2012. (Beta) -

Pogledajte još