Gorska služba savetuje: Šta raditi kad vas sneg blokira na putu?

U ovoj situaciji najbitnije je ostati miran i pribran, kako bi nadležne službe što pre mogle da vas pronađu i ukažu vam prvu pomoć.

- Bitno je da pribrano procenite situaciju i dodatno se utoplite - objašnjava za S media portal Miroslav Ristić iz Gorske službe spasavanja. - Za to mogu da vam posluže ćebići, jakne, dodatni duksevi ili šta vam se nalazi na raspolaganju. Zatim pozovite policiju i što preciznije pokušajte da objasnite šta se dogodilo i gde se tačno nalazite,

Nikada ne treba napuštati vozilo, jer će svako udaljavanje od istog napraviti veći problem policiji ili službama za pomoć.

Kad zakaže mobilni telefon

Jedno od vrlo korisnih sredstava za poziv u pomoć jeste mobilni telefon. Međutim, Ristić objašnjava da u zimskim uslovima on može biti prilično nepouzdan:

-Mobilni telefoni su nepouzdani u zimskim uslovima, jer se baterija brže troši na niskim temperaturama. Tada možete izvaditi bateriju i staviti je bliže telu da se malo zagreje, što bi trebalo da vam omogući poziv od desetak sekundi kao biste pozvali pomoć.

U slučaju nužde, pored policije građani u pomoć mogu pozvati i Gorsku službu spasavanja na broj telefona 063-466-466.

Pogledajte još