U 2012. blokirano 1,5 milijardi napada na Internetu i više od 3 milijarde zaraženih fajlova

Kompanija svakodnevno uočava i blokira više od 200.000 novih štetnih programa, što je značajan porast od prve polovine godine kada je prosečno dnevno otkrivano i blokirano 125.000 štetnih programa.

Prema godišnjem biltenu "Kasperski sikjuritija", koji obuhvata ukupnu statistiku virusnih i sajber pretnji za 2012, registovano je značajno povećanje štetnih softvera, karakterističnih za Mac računare, kao i pretnji kojima je meta Android platforma.

Oko 99 odsto svih mobilnih virusa koje je detektovala kompanija "Kasperski Lab" bilo je napravljeno za Android platformu, dok je identifikovano više od 35.000 štetnih Android programa.

Veb napadi se najučestaliji u Rusiji, Tadžikistanu, Azerbejdžanu, Jermeniji i Kazahstanu, dok su najniže stope zaraženosti zabeležene u Danskoj, Japanu, Finskoj, Švedskoj i Cceškoj.

Direktor tima za globalno istraživanje i analize kompanije "Kasperski Lab", Kostin Raju, kazao je da je ove godine primetna jaka sklonost sajber kriminalaca ka krađi podataka iz svih uređaja koje koriste potrošači i preduzeća, bilo da je to PC, Mac, smart telefon ili tablet.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još