Slava ti i hvala Milutine Milankoviću, Srbine koji nisi bitan Srbima

Kada prečešljate današnje naslove po domaćim portalima i novinama, nigde nećete pronaći vest da je na današnji dan umro Milutin Milanković.

Doduše, objavio je B92 na svom sajtu nešto posle ponoći u rubrici “ Na današnji dan” jednu rečenicu.

Eto, toliko poštujemo jednog od najvećih umova koji je rođen kao Srbin, a zaboravljen od Srba kao nebitan.

I tu je negde trenutno svest ovog naroda. Tu negde između Stanije u kadi i ko je koga i zašto nagnao.

Naučniku takvog ranga na današnji dan u bilo kojoj drugoj zemlji bi bila priređena prikladna akademija, predsednik države bi govorio “Pre 54 godine ostali bez jednog od najvećih naučnika koji je dao doprinos...”, svi mediji bi pisali o tome i ne bi bilo njegovog sunarodnika koji ne bi znao bar nešto o njemu.

Ali, u Srbiji je odličnu stvar uradila komunistička propaganda. Još 1950.godine Milanković je proglašen za “veoma starog, čoveka koji ne može doneti neki poseban doprinos razvoju nauke…”.

E, na tom delu treba stati i plakati. Jer takvo mišljenje vlada i danas očigledno. Ne poštujemo mi Milankovića tako što smo mu dali bulevar na Novom Beogradu i par škola njegovo ime. Ili što smo ga stavili na novčanicu od 2.000 dinara.

Poštujemo ga tako što znamo bar nešto o njegovom radu i obeležavamo dan kad je umro i kad se rodio.

Poštujemo ga tako što svojoj deci pričamo o njemu i njegovim delima.

Jeste li gledali animirani film Ledeno doba? Sigurno znate na šta mislim. E, upravo Milutin Milanković je dao najviše doprinosa učenju o ledenim dobima i ciklusima. Svet mu se divio, ali ne i mi.

Najprecizniji kalendar je delo ovog naučnika, a postao je opšteprihvaćen 1923.godine. Samo kod nas nikada nije prihvaćen.

Prvi srpski doktor tehničkih nauka, astronom, klimatolog, matematičar, inžinjer…nedovoljno je ovde redova koji bi opisali koliki je značaj dao Milutin Milanković svetu i nauci. Ali mi smo ga zaboravili. Bitniji nam je naslov da se Stanija kupa u kadi.

Možda ste nekada prešli nekog mosta ili vijadukta koji je delo upravo ovog genija.

NASA ga svrstava među 15 najboljih naučnika koji su se bavili proučavanjem naše planete, ali ne i mi.

“Milanković je uzorao nebesku brazdu pri kraju drugog, a rezultate tog rada požnjećemo u trećem milenijumu”, svi su saglasni, ali ne i mi.

Počivaj u miru Milutine, kada te već mi ne poštujemo ni u miru ni u ratu.

Pogledajte još