Generalu Tolimiru doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici

General Tolimir (64) je tokom rata u BiH, 1992-95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

Tribunal je, većinom glasova dvoje sudija, uz protivljenje jednog, Tolimira proglasio krivim za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premeštanje Muslimana iz Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995. Veće je odbacilo kao nedokazanu optužbu za deportaciju.

Raspravno veće utvrdilo je da je VRS od 13. jula 1995. do avgusta 1995. ubila "najmanje 4.917" Muslimana iz Srebrenice, ali je to "konzervativna procena". Ukupan broj žrtava bliži je brojki od
"najmanje 6.000" žrtava, rekao je u obrazloženju presude predsedavajući sudija Kristof Flige iz Nemačke.

Presudom je utvrđeno da su ta masovna ubistva, ali i ubistvo trojice muslimanskih lidera u Žepi, predstavljala genocid, uz proterivanje hiljada muslimanskih žena i dece iz Srebrenice i Žepe, zbog toga što su poćinjena u nameri da se Muslimani unište, potpuno ili delimićno, kao etnićka grupa.

Prema presudi, masovna ubistva srebreničkih Muslimana poćinjena su u okviru udruženog zloćinaćkog poduhvata vojnih i politićkih lidera RS.

VRS
je, po presudi, u okviru paralelnog zločinačkog udruženja proterala muslimanske žene i decu iz Srebrenice i Žepe.

General Tolimir
u presudi je opisan kao "desna ruka, oći i uši" tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

Naglašeno je da je Tolimir sa ostalim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata delio genocidnu nameru da se svi muslimanski muškarci ubiju, a ostatak stanovništva protera. Tom zločinačkom
poduhvatu, Tolimir je "u značajnoj meri doprineo".

Prema presudi, masovna ubistva srebreničkih Muslimana poćinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata vojnih i politićkih lidera RS.

VRS je, po presudi, u okviru paralelnog zločinačkog udruženja proterala hiljade muslimanskih žena, dece i staraca iz Srebrenice i Žepe.

Većina nalaza u presudi doneta je većinom glasova predsedavajućeg sudije Fligea i sudije Antoana Mindue, a suprotno mišljenje izrazila je sudija Prisa Matimba Nijambe.

(Beta)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.