Možda ponovo protesti na Jarinju, zbog problema sa carinom

Član predsedništva Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić izjavio je danas da bi se trebalo usprotiviti uspostavljanju integrisanog prelaza Brnjak, ako na prelazu kod Jarinja ne budu rešeni problemi u vezi sa carinjenjem robe namenjene severu Kosova.

Jakšić je istakao da stvari ne idu u pravom smeru i da misli da će odbornici opština sa severa Kosova morati da pokušaju da ospore postavljanje integrisanog prelza Brnjak zbog, kako je naveo, činjenice da stvari na prelazu kod Jarinja ne funkcionišu onako kako je planirano.

Gostujući u programu Radija “Kontakt plus” u Kosovskoj Mitrovici, Jakšić je rekao da je zbog ovih problema on za nove proteste Srba, ali da politiku u vezi sa tim vode predsednici četiri opštine sa severa Kosova i načelnik okruga.

Nakon što je u ponedeljak na prelazu Jarinje počela primena Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, kosovski carinici su počeli da traže od privrednika da robu koju uvoze na Kosovo preko ovog prelaza carine u južnom delu Mitrovice.

U Zaključcima od 6. decembra Vlade Srbije navodi se da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još