Merkel: EU pravi pauzu u primanju novih članica

Predstavljajući vladinu deklaraciju poslanicima Bundestaga, Merkel je kazala da će Hrvatska najverovatnije polovinom 2013. godine postati nova članica Evropske unije.
''Mi, u ovom momentu nećemo donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa drugim zemljama. Za to, prema našem mišljenju, još nije došlo vreme'', rekla je Merkel ne pominjući pojedinačno nijednu balkansku državu.

Merkel je, takođe, rekla da u buduće treba brižljivo proveriti da je kandidat za pristup EU sposoban za ispunjavanje standarda, vezanih za konkurentnost.
''To je neophodno'', rekla je Merkel, navodeći da će tako u Evropi moći da i dalje zaista da egzistiraju evropski standardi i vrednosti.

Merkel je, u svojoj deklaraciji pred današnji samit šefova država ili Vlada EU u Briselu, povezala dalju finansijsku pomoć evropskim zemljma sa upravo kokurentskom sposobnošću primaoca, koja treba da jača kroz reforme,

Ona je, takođe, istakla da pomoć mora biti ciljana i ograničena i ponovila da Nemačka i dalje odbija kolektivizaciju dugova. Merkel se u deklaraciji, u kojoj su dominirale privredne teme, evro - i dužnička kriza, zalagala da se privredna politika bolje i čvršće koordinira i založila za borbu, pre svega, protiv nezaposlenosti mladih ljudi u EU.

(Tanjug)

Pogledajte još