Partizan bez Top 16 faze Evrolige!

Partizan je takmičenje u svojoj grupi završio na poslednjem, šestom mestu, dok se Bamberg sa četvrte pozicije plasirao u sledeću fazu Evrolige.

Najefikasniji u ekipi Partizana bio je kapiten Vladimir Lučić sa 19 poena, Leo Vesterman postigao je 16, a Dragan Milosavljević i Dru Gordon po 14. Bamberg je predvodio Boštjan Nahbar sa 23 poena.

POGLEDAJ VIDEO: Partizan izgubio od Bamberga

Partizan se nije snašao u bučnoj atemosferi dvorane Štehert i od početka utakmice je bio u zaostatku.

Bamberg je bio precizan u šutu, a zonskom odbranom je zaustavio gostujući tim, koji je imao loš procenat šuta. Nemačka ekipa bila je i agresivnija u skoku, sprečavajući crno-bele da postignu poene iz drugih šansi.

Domaći tim je predvođen Džonom Goldsberijem i Boštjanom Nahbarom već u prvoj četvrtini stekao 15 poena prednosti, 25:10.

Partizan je prvi napad na visoko vođstvo gostiju imao sredinom druge četvrtine, kada je Đorđe Gagić navukao na sebe pažnju u reketu, a spolja počeli da pogađaju Leo Vesterman i Vladimir Lučić.

Crno-beli su posle serije od 11:0 prišli na 32:27, ali tada je dosuđena nesportska lična Vestermanu, a gosti su uspeli da vežu pet poena i ponovo se vratili na 10 poena prednosti. Bamberg je držao vođstvo najviše zahvaljujći koševima Nahbara i dobrom učinku Maika Cirbesa u odbrani.

Partizan je preko Vestermana uspeo do poluvremena da smanji prednost na osam poena, 47:35 do kraja poluvremena.

Šampion Srbije je drugo poluvreme počeo sa mnogo više energije i bilo je vidno da žele da pobede. Partizan je poboljšao i skok i šut i polako je smanjivao prednost Bamberga. Partizan bi možda i u
trećoj četvrtini izjednačio ili poveo, ali nije mogao da se prilagodi kriterijumu suđenja, koji nije dozvoljavao skoro nikakav kontakt.

Osim toga, Lučiću je dodeljena tehnička greška zbog simuliranja, tako da je Bamberg imao svojih oko osam poena prednosti skoro sve vreme, iako je Partizan često prilazio, u jednom trenutku i na četiri poena zaostatka, 66:62.

Crno-beli su u istom tempu nastavili u četvrtoj četvrtini. Koristili su prednost u skoku i poboljšali su procenat šuta i konstantno su smanjivali prednost domaćih, uprkos brojnim greškama. Partizan je košem Gordona prišao na samo poen zaostatka tri minuta pre kraja, prvi put na meču, a izjednačio je 103 sekunde pre kraja penalima Milosavljevića.

Bamberg nije iskoristio sledeći napad, a Partizan je imao dugačak posed posle dva ofanzivna skoka Lučića, na kome je nakon toga napravljen faul. Kapiten crno-belih iskoristio je jedan penal za prvo vođstvo svog tima na meču, 78:77, 29 sekundi pre kraja.

U sledećem napadu Bamberga Nahbar je promašio tri, a posle "mrtve lopte" posed je pripao domaćem timu, 14,4 sekunde pre kraja.

Džejkobson je pogodio prvo bacanje, a pošto je pri drugom lopta dodirivana, sudije su priznale dva poena, tako da su crno-beli imali dva poena zaostatka i poslednji napad, u kome je napravljen faul na Milosavljeviću, 4,4 sekunde pre kraja.

Milosavljević je promašio prvo, uz zaglušujuću buku sa tribina, a pri drugom je namerno gađao da ne pogodi. Loptu koja se odbila od obruča uhvatio je Gordon i zakucao za izjednačenje 80:80, 2,6 sekundi pre kraja i treći produžetak Partizana u ovoj polusezoni Evrolige.

U produžetku se igralo koš za koš, a zbog pet penala su izašli Dejan Musli i Davis Bertans, ali je domaći tim stekao tri poena prednosti, 88:85, ali je mali preokret doneo Milutinov. On je prvo pogodio koš po isteku napada, a onda i jedno bacanje za vođstvo 88:87 50 sekundi pre kraja.

Bamberg je povratio vođstvo preko Forda, a povećao košem Gavela. Crno-beli su promašili napad, a lopta je otišla u aut, ali je pri izvođenju Goldsberi ukrao Lučiću, a posle faula je sa linije penala pogodio jedno, za vođstvo 92:89.

Partizan je imao tri sekunde za napad, a fauliran je Milosavljević, koji je promašio prvo bacanje, pogodio drugo, a nakon namerno promašenog trećeg je uhvatio loptu i imao šut za pobedu, ali je pogodio tablu.

Crno-beli su posle meča čestitali rivalu, a onda otišli do svojih pristalica i, prema svom običaju, otpevali zajednički pesmu. Domaći košarkaši su napravili pobednički krug oko partketa.

Partizan je bodrilo oko 150 navijača, iz Srbije, Nemačke i Švajcarske, a imali su i podršku iz Grčke. Domaći navijači su priredili "paklenu" atmosferu, a svoje ljubimce su bodrili uz pomoć 16 bubnjeva. Nivo decibela u sali je toliki da snimatelji, redari, neki domaći novinari i fotoreporteri nose čepove u ušima.

Na tribini sa domaćim navijačima bila je grupa od dvadesetak ljudi koji su nosili albanske zastave i transparente o Kosovu na albanskom jeziku. Izveštač Bete je u poluvremenu pokušao da sazna nešto o njima, ali nisu hteli da razgovaraju. Na svako pitanje su imali samo dva odgovora: "Znate vi dobro" i "To vas ne zanima".

Beta

Pogledajte još