Srpska policija zaglavljena u snegu jer vozi automobile sa letnjim gumama (VIDEO)

Sindikat sprpske policije ističe paradoksalnu situaciju da vozila policije ili vatrogasaca-spasioca u ovakvim vremenskim uslovima koriste letnje gume. Takva vozila ne mogu da prođu kroz neočišćene kolovoze, zaglavljuju se ili sleću sa kolovoza.

Međutim, policajci i vatrogasci se oslanjaju na izjavu premijera i ministra Unutrašnjih poslova, Ivice Dačića koji je rekao "da će biti smenjeni svi oni koji ne rade svoj posao“, što se odnosilo na čišćenja snega na putevima Srbije.

- S obzirom da je premijer Srbije i ministar Unutrašnjih poslova, očekujemo od njega da smeni u MUP sve nadležne koji su odgovorni za činjenicu da 90% službenih automobila u Ministarstva unutrašnjih poslova, u ovim uslovima, mimo zakona, koriste letnje pneumatike, dok službena vozila nemaju obaveznu dodatnu opremu (prva pomoć, trougao, lanci za sneg, sredstvo za vuču vozila i dr.) - kažu iz Sidnikata srpske policije.

Tehnički neispravna vozila (bez obavezne opreme i neispravnim rotacionim svetlima), sa letnjim pneumaticima predstavljaju problem po ličnu bezbednost vozača - policijskih službenika. Na taj način, ugrožena je i bezbednost građana koji očekuju pomoć od policije ili vatrogasaca-spasioca.

Takođe, postavlja se i logično pitanje: Ko će kažnjavati policajce koji vozilima bez zimskih pneumatika krše Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima koji propisuje obavezu zamene letnjih pneumatika tokom zime, pa čak i propisuje upotrebu lanaca u određenim situacijama?

Pogledajte još