Vujošević: Deo države želi da marginalizuje Partizan!

"Ja sam zadovoljan nastupom u Evroligi. Zadovoljan sam igrama, trudom koji su ovi momci uložili da svoj talenat razviju, timskom igrom, odnosom prema treningu, prema utakmici, prema saigračima i publici", rekao je Duško Vujošević agenciji Beta jutro posle eliminacije iz elitnog evropskog klupskog takmičenja.

Partizan je u četvrtak uveče posle produžetka izgubio od Bamberga sa 92:90 i tako učešće u Evroligi završio posle prve faze. Ovo je bio treći produžetak koji su crno-beli igrali u grupi, a peta utakmica u kojoj je odlučivala jedna lopta.

POGLEDAJ VIDEO: Partizan izgubio od Bamberga

"S jedne strane, teško je podneti ovoliku količinu nesreće u jednoj polusezoni. S druge strane, ovakav kvalitet igara, tri produžetka i dve utakmice igrane na jednu loptu, sa Barselonom i Bambergom u Beogradu, sigurno su stvari koje treba da zrače optimizmom i da budu motiv da ekipa ostane duže na okupu", kazao je Vujošević.

Trener je rekao da je ipak optimista za nastavak sezone i ponovio je stav kluba sa početka sezone: da Partizan mora da ima šampionski tim ili da stvara šampionski tim.

"Treća opcija ne postoji. Mi smo bili prinuđeni da krenemo na put stvaranja šampionskog tima. Bilo je nešto talentovanih igrača, nešto je došlo. Zajedno su uradili i više nego što se u prvi mah očekivalo po kvalitetu. Oni su stvarno izvanredni ljudi koji izvanredno rade svoj posao. To publika prepoznaje... Jutro posle ovakvog ispadanja iz Evrolige nije lako biti optimista, ali ja jesam", rekao je Duško Vujošević.

Najtrofejniji trener u istoriji Partizana složio se da je igranje Evrolige velika škola za njegov tim, ali je priznao da se plaši rasipanja ekipe.

"Kad je košarka u pitanju, najbolja škola u Evropi je Evroliga. Na zapadu nema besplatnih škola, pogotovo najbolje nisu besplatne. Mi plaćamo tu cenu i učimo. Postoji, međutim, jedan strah kada je u pitanju ovaj tim. Cela ova priča ima mnogo smisla ako ekipa ostane na okupu duži vremeneski period, uz neke dorade u selekciji. Ako se to ne desi, nema mnogo smisla i liči na onu priču o odlivu mozgova iz naše zemlje, talenata iz svih oblasti, što očigledno nekome odgovara", rekao je Vujošević.

On je kazao da klub radi u teškim uslovima i da mu je potrebna pomoć države.

"Nismo državni projekat. Mislim da se država malo pomera i gleda da ne napravi monopol u sportu kada su u pitanju neki drugi klubovi. Gleda se da se nešto obezbedi i za Partizan, makar se to sad više gledalo nego obezbedilo, opet se prepoznaje ta neka vrsta napora. Ako mi dobijemo upola kao neki drugi, smatraćemo da smo dobili isto. Mislim da smo to zaslužili rezultatima u kontinuitetu, načinu na koji predstavljamo grad, zemlju i klub, pogotovo sad kada se vidi da je u pitanju zaista veliki potencijal", kazao je trener šampiona Srbije.

Duško Vujošević je ocenio da nisu na mestu kritike i pitanja vođenja tima, odnosno odluke da se protiv Barselone ne brani poslednji napad, kao i da mu smeta što su se i sinoć "tražili krivci" među igračima za poraz od Bamberga.

"Mora da se shvati da mi radimo jedan posao koji je neka vrsta -misije", rekao je Vujošević.

On je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje da li može Partizan da osvoji prvo mesto u Jadranskoj ligi, koje garantuje plasman u Evroligu.

"Sad bih rekao da može, što je bilo teško reći pre takmičenja. To znači da smo, ipak, napredovali, da smo jači i nadam se da ćemo nastaviti tim putem", rekao je on.

Duško Vujošević je kazao da je publika "fantastično" pratila i prihvatila ovaj tim, ali je istakao da mu jako teško padaju podele među navijačima Partizana, što je dovelo do toga da sada u hali postoje dve grupe koje organizovano navijaju, ali i što je zbunilo košarkaše kada je u pitanju tradicionalno zajedničko pevanje posle svake domaće utakmice.

"Jako teško mi padaju podele među navijačima, a imamo konkurenta čiji se navijači amnestiraju i čije grotlo jača. Meni se zamera što sam igračima prekinuo neko pevanje... Pa ne mogu oni da pevaju na pet mesta u sali, pogotovo nekoj grupi koja je protiv CSKA navijala za CSKA i bila sa njima. Oni pevaju jednoj grupi, ali pevaju svima ođednom", rekao je Vujošević.

"Mi ni u kakvim podelama ne želimo da učestvujemo. Ja lično mislim da nije potrebna neka velika organizacija dobrog navijanja, da svako ko hoće da navija treba da dođe i srcem bodri Partizan. Još nam na svu ovu muku trebaju ozbiljne podele među navijačima... Jednostavno, ako se nešto zaista voli, neke stvari moraju da se prevaziđu, makar kad su u pitanju teren i hala",
rekao je Vujošević.

Iskusni stručnjak je ocenio da "deo države" želi da marginalizuje Partizan i zato je pozvao navijače na "dervišku vezanost" za klub, a zatražio je i razumevanje za svoj tim.

"Treba svi da prepoznaju momenat u kome se nalazi jugoslovensko sportsko društvo Partizan. Mislim da se sa odmicanjem od istorije i antifašističke borbe uzeo jedan zaklon i od Partizana, koji u svom imenu i grbu predstavlja jedan deo naše istorije, i da deo države želi od nas da napravi efemerno sportsko društvo", kazao je Duško Vujošević.

"Upravo zbog toga svi koji vole Partizan moraju da budu derviški vezani i posvećeni, kao što smo mi. Tražim i blago razumevanje za ove momke, za napor koji ulažu, za njihovu veliku perspektivu i njihovu lomljivost", dodao je Partizanov trener.

Beta

Pogledajte još