Ipak nismo najsiromašnji: Bosanci i Albanci imaju najmanju kupovnu moć

BDP po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini i Albaniji, meren prema paritetu kupovne moći, iznosio je 2011. godine 30 procenata, što je najniža u Evropi, javljaju agencije.

Najviši BDP po glavi stanovnika u Evropi je zabeležen u Luksemburgu, gde iznosi 271 odsto evropskog proseka. Slede Norveška sa 186, Švajcarska sa 157, Holandija sa 131, Irska sa 129, Austrija i Švedska sa po 127 odsto evropskog proseka.

- Imajući u vidu činjenicu da je BDP po paritetu kupovne moći jedan od najrelevantnijih indikatora ekonomskog standarda građana, može se zaključiti da su građani BiH i Albanije najsiromašniji u Evropi - navodi se u istraživanju turksog institita TUIK.

Studija je, međutim, pokazala trend pada ovog indikatora u slučaju BiH, dok Albanija, za razliku od ranijih godina, beleži rast.

Kako se dodaje, od ostalih zemalja jugoistočne Evrope, u najboljem položaju je Hrvatska, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 61 odsto. Slede Crna Gora sa 42, Makedonija i Srbija sa po 35 odsto BDP-a po glavi stanovn

Pogledajte još