Povreda na radu je i lomnjenje ruke na poledici u putu na posao!

Na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ustavni sud je, proglasio neustavnom odredbu Zakona o zdravstvenom osiguranju kojom se povreda na radu računa samo ona koja se dogodi u procesu rada. Povrede na putu od posla do kuće i obrnuto ponovo spadaju u "povrede na radu", javlja RTS.

Više od 14 meseci zaposleni su za povrede koje se dogode u dolasku na posao ili odlasku sa posla išli na obično bolovanje, i dobijali naknadu od 65 odsto od zarade. Izmenom zakona sada imaju pravo na 100 odsto zarade.

"Još jedna pogodnost jeste da ako zaposleni pretrpe takvu povredu su oslobođeni plaćanja participacije. Pa primera radi ako zaposleni pretrpi povredu i mora da ostane u bolnici na lečenju neće morati da plaća koliko je sada krevet 50 dinara po bolničkom danu", navodi Aleksandar Marković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije

Kada se zaposleni povredi na putu do posla i obrnuto inspekcija rada ne izlazi na teren. Radnik sam prijavljuje povredu, a mora i da dokaže da se povreda dogodila na tzv. redovnom putu.

Naknadu za povredu na radu isplaćuje poslodavac. Republički fond za zdravstveno osiguranje uplaćuje bolovanje samo u dva slučaja.

"U pitanju su povrede na radu kod preduzetnika, primera radi taksista, slobodnih umetnika, vlasnika radnji i sveštenika. Ukoliko je zaposleni bio u firmi koja je u stečaju a već je bio na bolovanju zbog povrede na radu onda i takve povrede idu u potpunosti na teret Fonda ", navodi Sanja Mirosavljević iz Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Kako bi se ustanovio tačan broj svih povreda na radu, pravi se jedinstveni registar u koji će se slivati podaci svih nadležnih službi. Tako će se znati šta su uzroci i posledice povreda, koje propise treba osavremeniti i u kojim delatnostima pojačati inspekcijeski nadzor. Zbog pravne sigurnosti zaposlenih potrebno je ujednačiti definiciju povrede na radu u zakonima u kojima se ona pominje.

Pogledajte još