Gogolj ili Hohol?

LONDON, 13. april 2009. (FoNet) - U Rusiji se ove godine obeležava 200. godišnjica rođenja velikog ruskog pisca Nikolaja Gogolja, autora "Mrtvih duša", "Tarasa Buljbe", "Šinjela"... U Ukrajini se, pak, ove godine obeležava 200. godišnjica rođenja velikog ukrajinskog pisca Mikole Hohola, autora "Mrtvih duša", "Tarasa Buljbe", "Šinjela", javlja BBC

Ukratko, Kijev i Moskva imaju još jedan razlog za sporenje, kao da im gas ili ambicija Ukrajine da uđe u NATO nisu dovoljni.

Nikolaj Gogolj, ili Mikola Hohol, rođen je 31. marta 1809. godine u blizini mesta Poltava, u delu ruskog carstva zvanom Malorusija, u današnjoj Ukrajini - to nije sporno.

U lokalnom pozorištu u Poltavi, glumci i pevači izvode scensku verziju nekih od Gogoljevih pripovedaka iz zbirke "Večeri na salašu kraj Dikanjke", koja mu je donela slavu u književnim krugovima Moskve i Sankt Peterburga.

Dikanjka je jako daleko od ruskih metropola, ali je vrlo blizu Poltave i pripovetke su prepune ukrajinskih folklornih motiva.

Za izvođenje u Poltavi, Gogoljeve priče su prevedene na ukrajinski, jer su, iako govore o ukrajinskim seljacima i njihovom životu, napisane na ruskom.

Jedna od poltavskih glumica je Svetlana Kravčinka. Po njenim rečima, Gogolj je nesumnjivo ukrajinski pisac, iako je pisao na ruskom: "On je rođen ovde, na našoj, poltavskoj zemlji, na ukrajinskoj zemlji. On je našu ukrajinsku istoriju i kulturu proslavio širom sveta."

Jezik je, naravno, ključni argument, ali Ukrajina sada na svaki način pokušava da ga obori.

Gogolj je pisao isključivo na ruskom i u Rusiji je nedavno snimljena nova filmska verzija Tarasa Buljbe, Gogoljevog romana o kozačkoj hrabrosti.

U Ukrajini je upravo snimljena ukrajinska verzija, u režiji Pjotra Pinčuka, koji kaže da je - baš kao i Taras Buljba - Gogolj bio istinski ukrajinski heroj.

"On je potomak drevnih kozaka, pa je besmisleno tvrditi da nije govorio ukrajinski. Cela njegova porodica, svi njegovi preci, bili su Ukrajinci, ali je, sticajem istorijskih okolnosti, Gogolj pisao na ruskom. Pisao je na ruskom, ali je pisao o Ukrajini."

Sticajem istorijskih okolnosti, u samom centru Dikanjke podignut je spomenik piscu koji je proslavio to malo, zabačeno ukrajinsko mesto.

Na njegovom postolju je ploča na kojoj, na ukrajinskom jeziku, piše: Velikom ruskom piscu Nikolaju Gogolju, spomenik podižu radnici okruga Dikanjka, 1952. godine.

Pogledajte još