Protesti i sukobi dan uoči referenduma

Najmanje 19 ljudi je povredjeno u nasilju u petak u Aleksandriji, koje je izbilo pošto je jedan ultrakonzervativni sveštenik pozvao vernike da glasaju za nacrt ustava.

Šeik Ahmed el-Mahalavi je tokom propovedi nazvao opoziciju "sledbenicima nevernika", što je izazvalo tenzije koje su brzo prerasle u nasilje. U uličnim sukobima, u kojima su korišćeni mačevi i kamenice, povredjeno je najmanje 19 ljudi.

Iako su verske vlasti naredile da se džamije ne koriste za upućivanje političkih poruka, nekoliko sveštenika je sa propovedaonice poručilo vernicima da glasanje za ustav znači glasanje za islam.

Nacrt ustava izazvao je oštre podele izmedju islamista i liberala, koje podržavaju i umereni muslimani.

Opozicioni Front nacionalnog spasa ponovo je pozvao Morsija da odloži referendum i da formira novi parlament koji će napraviti nacrt novog ustava.

Tokom glasanja biće rasporedjeno 130.000 policajaca i 120.000 vojnika.

Nacrt egipatskog ustava, koji se sastoji iz uvoda i 236 članova, usvojen je po hitnom postupku krajem prošlog meseca, na maratonskoj sednici ustavne komisije u kojoj su dominirale Morsijeve pristalice.

Zamerke kritičara najviše se odnose na šerijatski zakon, prava žena, ograničavanje slobode i veliki uticaj islamista u vodjenju zemlje.

KAIRO, 14. decembra 2012. (Beta)

Pogledajte još