Suspendovan episkop Konstantin - povod teško stanje u eparhiji, sumnja se na finansijske mahinacije

Problem sa episkopom, kako tvrde poznavaoci prilika u SPC, traje gotovo deceniju, a proteklih godina na adresu Patrijaršije neprestano su stizale predstavke protiv vladike. Optužbe su se uglavnom odnosile na zloupotrebu novca prikupljenog od vernika i samovolju.

Kako je saopšteno iz Informativne službe SPC, Sinod je, umesto suspendovanog episkopa Konstantina, za administratora te eparhije izabrao patrijarha srpskog Irineja.

Sinod SPC je na sednici u Patrijaršiji "uzeo na znanje" postojeće izveštaje i ukupnu raspoloživu dokumentaciju o teškom stanju Srednjeevropske eparhije SPC u pogledu međuljudskih odnosa, funkcionisanja eparhijskih tela, finansijsko-materijalnog poslovanja i kanonskoga stanja uopšte i na osnovu toga sa žaljenjem doneo odluku da povede postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti episkopa Konstantina za to stanje, navedeno je u saopštenju, javlja Tanjug.

Prema pisanju medija od pre nekoliko meseci grupa sveštenika iz Srednjoevropske eparhije imala je sučeljavanje sa tamošnjim vladikom Konstantinom u Patrijaršiji u Beogradu, na sastanku kojem je prisutvovao i patrijarh Irinej, sveštenici su kritikovali rad episkopa, naročito finansijsko poslovanje.

Sinod je već preispitivao upravljanje eparhijom vladike Konstantina i 2010. mu oduzeo upravljanje Berlinom, ali se kasnije odlučio za još jednu proveru rada.

Isprva su najglasnije bile crkvene opštine SPC u Švajcarskoj gde je sveštenstvo veoma uticajno, ne samo među srpskim življem već imaju i kontakte sa tamošnjom vlašću. Ubrzo je vladika Konstantin zbog raznih malverzacija sa novcem bio persona non grata u Švajcarskoj. Potom se oglasila srpska dijaspora i vernici u Berlinu. Oni su godinama ukazivali na finansijske neregularnosti u eparhiji.

Prema saznanjima “Blica”, vladika je nastojao da sav novac crkvene opštine prisvoji za sebe, a ne samo u Berlinu već i na nivou eparhije dovodio je na rukovodeće položaje svoje rođake, njihove prijatelje. Tako su se u eparhiji formirali klanovi sa istim prezimenima, koji su svojim uticajem i kontaktima sa vladikom zastrašivali ostale sveštenike, ali i vernike.

Pogledajte još