Nuklearka na granici Crne Gore

PODGORICA, 13. april 2009. (FoNet) - Posle najave da će se u Albaniji, na obali Skadarskog jezera, u neposrednoj blizini granice s Crnom Gorom, graditi atomska centrala, primetna je neverica kod crnogorskih zvaničnika i strah kod ekologa, javlja "Dojče vele".

Zvanična Podgorica saopštila je da joj ni u jednom trenutku nije bilo ponuđeno da bude u projektu gradnje atomske centrale na obali Skadarskog jezera.

Kako se navodi iz Ministarstva turizma i zaštite životne sredine, u Crnoj Gori je na snazi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih objekata, donet 1995. godine.

Crna Gora se takođe nada da u ovom slučaju neće biti prekršene međunarodne konvencije u kojima se ističe da zemlja koja planira da izgradi bilo kakvo postrojenje koje utiče na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu za izgradnju tog postrojenja mora dobiti saglasnost svih potencijalno ugroženih država.

Predsednici vlada Albanije i Hrvatske, Salji Beriša i Ivo Sanader, trebalo bi da krajem ovog meseca potpišu sporazum o gradnji zajedničke nuklearke.

Centrala će koštati oko četiri milijarde evra, a njen kapacitet će biti oko 1500 megavata. Gradnja će se, kako se očekuje, poveriti „Hrvatskoj elektroprivredi“, pa će veći deo energije proizveden u centrali ići Hrvatskoj.

Određena je i lokacija: nuklearka će se graditi nadomak Skadra, tačnije na mestu gde reka Bojana otiče iz Skadarskog jezera.

Pogledajte još