Uzroci insomnije

1. Masna, pržena hrana

Istraživanja pokazuju da vrlo masna hrana, poput pomfrita, čipsa i drugih prženih stvari, nije povezana samo s debljanjem i holesterolom, nego i da ometa ciklus spavanja.

Mnogo je bolje da jedete hranu bogatu magnezijumom (zeleno lisnato povrće, poput kelja, kupusa ili blitve) jer se pokazalo da ona popravlja kvalitet sna.

2. Neko sirovo povrće

Sirovi brokoli, karfiol i šargarepa su zdravi, ali nemojte da ih jedete uveče. Probava, odnosno put kroz probavni sistem traje dugo nakon što sklopite oči.

Bolje je pojesti bananu jer sadrži triptofan i magnezijum, koji podstiču san.

3. Suhomesnati proizvodi

Slanina, feferoni i kobasice sadrže visoke nivoe tiramina, aminokiseline koja podstiče izlučivanje norepinefrina, koji stimuliše mozak.

Bolje je složiti sendvič s ćuretinom, jer ugljeni hidrati u kombinaciji s triptofanom u ćuretini, koji će stimulisati proizvodnju serotonina, potiču pospanost.

3. Čokolada

Znate li da čokolada sadrži kofein? Što ima više kakaa, to je više i kofeina, a neke mogu sadržati i 80 miligrama, kao limenka Red Bula. Tu važi pravilo, veći udeo kakaa, jači stimulans.

Čokoladu je bolje pojesti ujutro, a uveče kolač s orasima, bademima i suvim višnjama. Ova tri ploda su izvori melatonina, hormona koji potiče miran san.

4. Slatki zalogaji

U maloj studiji objavljenoj 2000. u "Časopisu uma i tela", učesnici koji su jeli sladoled i čokoladice pola sata pre spavanja imali su veće šanse da ih muče noćne more nego kad su pojeli nešto drugo.

Bolje je pre spavanja pojesti nemasne kokice.

5. Kafa ​​bez kofeina

Istraživanje Consumer Reportsa iz 2007. je pokazalo da količina kofeina u kafama 'bez kofeina' varira, ali da je manja od 5 miligrama, što je dovoljno da vam ometa san.

Ne postoji uverljiv dokaz da će vas čaj od kamilice uspavati, ali praksa govori dovoljno – već se hiljadama godina koristi kao umirujući prirodni lek.

(Smedia)

Pogledajte još