Balkanski fudbal živ i zdrav

NION - Žal za YU-fudbalom nije stvar samo nostalgije "Od Vardara, pa do Triglava", već i na raznim drugim meridijanima, što se pokatkad vidi i na fudbalskim portalima širom sveta, naročito kad neka bivša YU-republika ostvari uspeh. Sada to, kad čak tri eks-YU republike imaju realnu šansu da se domognu SP 2010, potvrđuje i najautoritativniji portal u svetu fudbala: FIFA je objavila veliki članak pod naslovom "Balkanska tradicija živa i zdrava", u kome pozdravlja uzlet reprezentacija Srbije i BiH, ocenjujući da je to za Hrvatsku "već uobičajeno".

"Decenijama je Jugoslavija davala neke od najboljih timova i pojedinaca u svetskom fudbalu... a "plavi" su bili sinonim kvaliteta i stila te uspeha. No, početkom 90-ih došlo je do raspada države i velike fudbalske sile", podseća FIFA. U tekstu se dodaje su poslednji put "plavi" zajedno viđeni na Svetskom prvenstvu 1990. u Italiji, sa Šukerom i Prosinečkim iz Hrvatske, Mijatovićem i Savićevićem iz Crne Gore, Pančevim iz Makedonije, Stojkovićem iz Srbije...

"Zajedno su bili strašna sila. Razdvojenima su šanse izgledale znatno manje. Ipak se odmah po raspadu Jugoslavije pojavila nada, najpre u Hrvatskoj, koja se etablirala polufinalom u Francuskoj 1998... a sada u kvalifikacijama za SP 2010 spektakularno se pridružuju Srbija i BiH", konstatuje FIFA.

O RADOMIRU ANTIĆU

Svetska kuća fubala razloge za to nalazi pre svega u fudbalski tradicionalno plodnom tlu dveju zemalja, ali posebno priznanje odaje dvojici ljudi, trenerima Radomiru Antiću i Miroslavu Blaževiću.

"Pre samo osam meseci srpski fudbal je bio na dnu. Havijer Klemente nije odveo reprezentaciju na EURO 2008, a njegov naslednik Miroslav Đukić... od osam utakmica nije dobio nijednu. Danas je to neka sasvim druga priča. Srbi su na čelu svoje kvalifikacione grupe sa dva boda ispred Francuske i čak pet ispred Austrije", ocenjuje FIFA.

Za ovakav preporod najveća zasluga se pripisuje selektoru. FIFA mu, međutim, priznanje ne odaje samo za rezultate, već i za njegovu "fudbalsku filozofiju". Nju ilustruje Antićevim rečima: "Ja ne želim samo plasman, ja želim i da stvorim kvalitetnu ekipu koja će biti opasnost za svakoga u svetu!"


I O BLAŽEVIĆU

Kvalifikacije za SP 2010. pokazale su "neverovatan talenat i potencijal Srbije, ali i BiH", pri čemu FIFA i u ovom drugom slučaju posebno priznanje odaje selektoru, i to ne samo iz fudbalskih razloga. Blaževićevu ulogu ocenjuje "puno bitnijom, jer je ujedinio do sada nepomirljive tri nacionalnosti i uspeo ono što nije uspelo nijedan političar."

Kao ilustraciju FIFA navodi reči popularnog Ćire: "Bio sam najponosniji kada sam čuo kako ljudi pozdravljaju našeg golmana Nemanju Supića, Srbina, i mene, Hrvata. To je najveći uspjeh ove reprezentacije".

"Ćiro je postao nacionalni heroj... Uspeh reprezentacije nije samo fudbalski, sport je nakon dugog vremena ujedinio Srbe, Hrvate i Bošnjake", zaključuje FIFA.

(FoNet)
13. april 2009.

Pogledajte još