Koštunica: Za koju godinu najveći srpski zagovornici Evrope biće protvi ulaska u EU

On smatra da "dogma da EU nema alternativu više nema života", ali da zato još nema dovoljno snage da se pronađe pozitivno rešenje, a to je politička neutralnost.

"Ignorisanje nemačkog stava prema daljem proširenju EU bilo bi neodgovorno, jer je nemački glas presudan u EU", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi medijima.

Nemačka kancelarka je predstavljajući vladinu deklaraciju poslanicima Bundestaga kazala da će "Hrvatska najverovatnije polovinom 2013. postati nova članica EU", ali da prema njenom mišljenju "još nije došlo vreme za donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa drugim državama".

Koštunica smatra da je Srbija od 2008. godine svojim državnim i nacionalnim interesima, pre svega Kosovom i Metohijom, plaćala evropske integracije, što nije bio slučaj ni sa jednom drugom državom.

"Sada se Srbiji saopštava da će neznano dugo biti u čekaonici za ulazak u EU. Srbiji nije mesto ni u čijoj čekaonici, već treba da se okrene sebi, svom razvoju i svojim interesima", smatra lider DSS.

Prema njegovim rečima, "za koju godinu i današnji najveći zagovornici EU u Srbiji biće protiv EU" i naveo da se "nešto slično" već desilo sa komunizmom u Srbiji.

Koštunica je rekao i da je u zemlji neophodan ozbiljan dijalog o EU, u kome niko nikoga neće optuživati, već će se tražiti najbolji put za budućnost Srbije.

"Siguran sam da će Srbija kad tad proglasiti političku neutralnost, kao što je svojevremeno proglasila vojnu neutralnost. Ali nije svejedno da li će to uraditi uskoro ili u daljoj budućnosti. Što pre započnemo otvoren razgovor o EU i budućnosti zemlje, pre ćemo pronaći rešenje", naveo je Koštunica.

Koštunica je kazao i da se vidi i da Britanija razmišlja o napuštanju EU, te da bi bila bi velika greška da Srbija iz evropske čekaonice bude poslednji sledbenik Evropske unije.

Pogledajte još