Muško sam volim da popijem, a ti ženo da sediš kod kuće da ne bi dobila šamar, a sada zamesi gibanicu!

Itraživanje nevladinih organizacija Centar E8 i CARE International NW Balkans, pokazalo je da oko 20 odsto mladića od 14 do 19 godina tvrdi da je u poslednja tri meseca izvršilo neki oblik fizičkog nasilja prema osobi suprotnog pola ili da su ih vređali i ponižavali.

Takođe, šest odsto mladića izjavilo je da su u proteklih šest meseci vršili pritisak na osobu suprotnog pola da ima seksualne odnose sa njima, iako one to nisu želele. Analizom stavova ispitanika dobijeni su podaci koji pokazuju da 28 odsto muškaraca smatra da je fizičko nasilje prema ženi opravdano, ukoliko žena prevari muškarca, 18 odsto smatra da postoje situacije kada žena zaslužuje da bude ošamarena, a 17 odsto ispitanika smatra da je neprilično ponašanje žena glavni razlog seksualnog uznemiravanja.

Među mladim muškarcima i dalje postoji shvatanje da je “ženi mesto kod kuće“, da za nju nije fakultet. Gotovo 30 odsto ispitanika smatra da je za dobrobit porodice optimalno da muškarac radi, a da žena ostaje kod kuće i odgaja decu, a 36 odsto navodi da je muškarac taj koji odlučuje u svojoj kući, javljaju agencije.

Takođe, više od 40 odsto ispitanika smatra da treba razlikovati muške i ženske poslove u domaćinstvu, 17 odsto misli da muškarci imaju više prava da dobiju posao od žena, a 15 osto tvrdi da osobe ženskog pola dobijaju posao zahvaljujući fizičkom izgledu ili spletkama. Rezultati istraživanja sprovedenog tokom 2011. godine pokazuju rasprostranjenu upotrebu psihoaktivnih supstanci među mladićima, naročito alkohola.

Oko 65 odsto mladića izjavljuje da alkohol redovno konzumira, dok cigarete upotrebljava 17 a drogu 6 odsto mladića. Najviše zabrinjavajuća je činjenica što veliki broj ispitanika navodi da alkohol konzumira kako bi se oslobodili stresa i rešili problem, jedan je od zaključaka istraživanja, koje je otkrilo da među mladićima postoji visok procenat nasilnog ponašanja. Gotovo 40 procenata mladića navelo je da je u proteklih godinu dana primenilo neki oblik fizičkog nasilja nad drugim mladićima, a isto toliko njih je navelo da je u tom periodu pretilo ili ponižavalo drugog mladića.

Takođe, zapažen je i relativno visok nivo učestalosti verbalnog i fizičkog nasilja prema homoseksualcima ili nekome za koga ispitanici smatraju da je "previše feminiziran", jer je 38 odsto izjavilo da je nasilje prema homoseksualcima uvek opravdano, a čak 58 odsto njih kaže da nikada ne bi imali druga koji je homoseksualac.

Pogledajte još