Ruska opozicija protestuje na minus 15: Blogeri i novinari protiv Putina

Oni protestuju uprkos temperaturi od minus 15 stepeni, a skup obezbeđuje veliki broj policajaca.

Protest ruske opozicije, koji je Kremlj zabranio, počeo u Moskvi. Policija je uhapsila četvoro opozicionih vođa: Uhapšeni su Sergej Udaljcov, Ilja Jašin, Ksenija Sobčak i bloger Aleksej Nаvalni.

Opozicija protestom obeležava prvu godišnjicu prih demonstracija protiv Putinovog režima, a poziv na protest uputio je Savet za koordinaciju opozicije, koji predvodi Aleksej Navalni, koga je policija uhapsila na mitingu, javljaju agencije.

Do sada nema precizne informacije protiv čega protestuju i šta traže od vlade, ali jedan od uhapšenih Nаvalni oglasio se na tviteru: "To je tradicija, ni malo originalan tvit, pred policijskim kordonom. Izvukli su me iz gomile, to je potpuno apsurdno", naveo je Navalni na svom nalogu na Tviteru.

Mediji prenose da je Udalcov podigao pesnicu dok ga je policija sprovodila prema vozilu u blizini trga Lubjanka u centralnom delu Moskve gde se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Ilja Jašin je saopštio preko tvitera da su on i Ksenija Sobčak privedeni na istoj lokaciji.

Itar-Tass je preneo saopštenje moskovske policije da su oni privedeni za vreme skupa koji vlasti nisu odobrile i to zbog direktnog učešća u organizaciji.

Uprkos upozorenjima policije da okupljanje nije odobreno, oko 500 ljudi je došlo na trg, od kojih su najmanje polovina novinari i blogeri, javila je ruska agencija pozivajući se na neimenovani izvor.

Policija je saopštila da će policija uskoro preduzeti mere da spreči neodobreno okupljanje.

Ruske vlasti juče su saopštile da pokreću novu istragu protiv Navalnija, optuženog za pranje novca i prevaru vrednu 55 miliona rubalja (1,3 miliona dolara).

Navalni (36) je u julu optužen za krađu, pošto je navodno organizovao plan da ukrade oko 500.000 dolara od jedne državne kompanije za drvnu građu. On je porekao tu optužbu.

Pogledajte još