fbpx

Slovenci platili 150 miliona evra

Braća Rodić među najvećim pojedinačnim akcionarima Merkatora

Krajem prošle nedelje u Kuli je potpisan sporazum o strateškom povezivanju između Holdinga "Rodić M&B" i slovenačkog "Merkatora" u oblasti trgovinske delatnosti, a tim ugovorom slovenačka firma postala je vlasnik 76 odsto udela novoformiranog preduzeća "M -Rodić", koje je u celini, dakle i imovinu i robni znak, preuzelo od maloprodaje i veleprodaje domaćeg Holdinga. Prostalih 24 odsto vlasništva "Merkator" će preuzeti u naredne tri godine i to 12 odsto udela dogodine i isto toliko 2009. godine, s tim što će zadržati i dalje razvijati robnu marku „M − Rodić” i „Rodić Megamarket”.

Ova transakcija „teška“ je čak 150 miliona evra, odnosno "Merkator" je toliko platio Rodićima, ali konačna cena zavisiće od poslovnih rezultata u naredne dve i po godine, tako da se može računati na između 135 i 175 miliona evra, a ova transakcija bi trebalo da se završi do kraja oktobra ove godine.Ono što pada u oči jeste da je ovo u poslednjih šest godina najveća cena postignuta na domaćem tržištu, ne računajući naravno prodaju Duvanske industrije Niš i "Delta" banke. 

Tako gledano, ovo je jedna od najvećih investicija u regionu. Ovom transakcijom "Rodić" i "Merkator" su odmah iza "Delta M"-a sa "Maxi", "Pekabetom", "Tempom" i "C marketom" po pokrivenosti srpskog tržišta. Nova firma „M Rodić“ poseduje 51 prodajni objekat, od čega su šest megamarketi i u njoj je zaposleno dve i po hiljade radnika. Potpisivanjem ovog ugovora, inače, Holding "Rodić M&B", postao je jedan od najvećih pojedinačnih akcionara "Merkatora" s početnih oko pet odsto akcija. Budući da će jedan deo ukupne sume biti plaćen deonicama "Merkatora", udeo Rodića u vlasništvu "Merkatora" biće znatno veći nakon što se cela transakcija završi.

Strateško partnerstvo, inače, ostvareno je i u oblasti nabavke robe koja se proizvodi u Holdingu, odnosno u Pivari, fabrici vode i sokova „Stork“, industriji mesa i mesnih proizvoda „Stork Imes“, „Žitobačkoj“, „Aromi“, „Dolinama“ i drugim.Uskoro bi i proizvodi ovih fabrika trebalo da se nađu u svim trgovinskim objektima "Merkatora" u Srbiji, ali i Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a na taj način otvorena su vrata i za izlazak na inostrana tržišta velikom broju ostalih srpskih proizvođača. Nova firma „M − Rodić“ planira da dogodine ostvari oko 300 miliona evra čistog prihoda i oko 16 miliona evra bruto novčanih tokova iz poslovanja. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.