Svetu prete 23.574 nuklearne bojeve glave

Uspešnim lansiranjem severnokorejske rakete u svemir, opet su na površinu izronila neka stara pitanja i strahovi o nuklearnom naoružanju, ali ne samo te zatvorene komunističke zemlje, već svih svetskih sila.

Isto tako, jedan od pouzdanijih izvora tih podataka je i Bilten atomskih naučnika, koji je pokrenut 1945. godine od strane stručnjaka koji su napravili prvu atomsku bombu unutar projekta "Manhattan" i koji su želeli da upozore javnost na njene opasnosti.

Više o projektu "Manhattan" saznajte ovde.

Rusija i SAD daleko ispred ostalih

Taj bilten danas regularno izveštava o statusu svetske nuklearne industrije. Njihov najnoviji izveštaj pokazuje kako Rusija i SAD ostaju i dalje daleko ispred ostatka stalnih članica Veća sigurnosti UN-a, kojih ima pet i među kojima su i Kina, Francuska te Velika Britanija.
Rusija tako ima 4.650 aktivnih nuklearnih bojevih glava i 7.350 u rezervi, ili koje čekaju razoružavanje, prenosi Business Insider. To predstavlja značajno smanjenje nuklearnog naoružanja u Rusiji, u odnosu na 1986. godinu, kad je bivši SSSR imao čak 45.000 nuklearnih bojevih glava.

Procene govore kako SAD danas ima 4.650 aktivnih nuklearnih bojevih glava, nasuprot 31.255, koliko su ih Amerikanci imali 1967. godine.

Nasuprot njima, tu su Francuska s 300 aktivnih nuklearnih bojevih glava, Kina sa 240 te Velika Britanija sa 225.

Sve navedene države, sa 185 drugih, potpisale su sporazum o nuklearnom razoružavanju, čiji je cilj sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja i tehnologije proizvodnje istog naoružanja.

No, tri države nisu potpisale taj sporazum - Indija, Pakistan te Izrael i sve tri imaju nuklearno naoružanje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin misli da svako ko nema atomsku bombu prolazi kao Libija, a više o tome pročitajte ovde .

(Izvor: Dnevni Avaz )

Pogledajte još