Miroslav Mišković: Nisam zaradio 21 već samo dva miliona evra

„Zgrada PZP “Partizanski put“ u Takovskoj ulici je bila pod hipotekom. Tu hipoteku je aktivirala banka kada sam preuzeo zgradu i morao sam da isplatim 8,8 miliona evra. U te poslove sam uložio i novac od hipoteke za ćerkinu kuću. Ta hipoteka je bila 5,5 miliona evra, koje sam takođe morao da platim“, rekao je Mišković zameniku tužioca za organizovani kriminal, a prenosi Blic.

On je naglasio da je u poslove ušao da bi zaradio, ali da je sve radio po zakonu. Mišković je naglasio i da je odluke donosio on, a ne njegov sin Marko Mišković, preko čijih preduzeća su obavljane transakcije.

Miškovićevo preduzeće sa Kipra “Hemslejd” daje Milu Đuraškoviću, vlasniku “Nibens grupe”, 2006. kredit od 23 miliona evra za privatizaciju putarskih preduzeća i 2008, a kada je kredit vraćen, umesto 25 miliona evra dato je 26,5 miliona, čime je ostvario dobit od 1,5 u ovom poslu, kako sumnjaju istražni organi. U posao 2006. ulazi Marko Mišković jer njegovo preduzeće ”Mera invest”, registrovano na Holandskim Antilima a zatim i na Kipru preko sestrinske firme u Beogradu, za devet miliona evra postaje vlasnik 47,5 odsto akcija PZP „Niš“.

Preduzeće Marka Miškovića prodaje Đuraškoviću 41 odsto akcija PZP „Niš“ za 25 miliona evra. Đurašković za 6,5 odsto akcija daje još zgradu PZP “Partizanski put” u Takovskoj ulici procenjenu na 3,5 miliona evra preduzeću “Merkjuren”, čiji je vlasnik Marko Mišković. Tako Marko Mišković, prema navodima istrage, dobija 28,5 miliona evra. Kako je uložio devet, zaradio je 19,5 miliona evra. Ako se na to doda 1,5 miliona datih više za kredit, Miškovići su u ovom poslu, prema navodima policije i tužilaštva, zaradili 21 milion.

Mišković je obuhvaćen pretkrivičnim postupcima za još neke privatizacije među kojima je “C market”, zbog poslovanja njegovog preduzeća “Del real”, o spornoj izgradnji stambeno-poslovnog naselja Belvil za koju se sumnja da je bila u saradnji sa Darkom Šarićem.

"Istraga se vodi i prikupljaju se dokumenti i dokazi na osnovu kojih bi i protiv njih bile podnete krivične prijave" - kaže izvor iz MUP-a.

Milo Đurašković je na saslušanju tvrdio da su u pitanju regularni pravni poslovi između privatnih preduzeća, da nije poslovao ni sa jednim državnim preduzećem, tako da država nije oštećena.

Računi porodice Mišković za sada nisu blokirani, niti im je stavljena zabrana raspolaganja na imovinu.

Pogledajte još