Bolje regulisanje kulture

BEOGRAD, 13. april 2009. (FoNet) - Sekretar Ministarstva kulture Srbije, Predrag Blagojević, ocenio je danas da će usvajanje novog zakona o kulturi omogućiti usvajanje i drugih zakona i podzakonskih akata kojima će se na dobar način regulisati oblast kulture.

Blagojević je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Nacrt zakona o kulturi istakao da bez dobre pravne regulacije oblasti kulture nema ni napretka.

On je naveo da je jedna od najznačajnijih novina koje su predviđene Nacrtom zakona utvrđivanje statusa reprezentativnosti umetničkih udruženja.

"Ovim zakonom status reprezentativnosti, odnosno pravo izdavanja licence, potvrde statusa samostalnog umetnika, imaće ono udruženje koje ima najviše članova", objasnio je Blagojević i dodao da će po dva udruženja iz određene oblasti kulture imati takav status.

Blagojević je dodao da je predviđeno i formiranje centralnog regista na osnovu kojeg će se znati tačan broj samostalnih umetnika, koji ovim zakonom dobijaju mogućnost da, ukoliko ih neko od udruženja odbije, imaju pravo žalbe.

On je rekao da je zakonom precizirano i da se direktori ustanova kulture biraju na osnovu javnog konkursa, dodajući da zakon ne reguliše pitanja privatizacije ustanova kulture, odnosno promene njihove namene posle privatizacije i da je to regulisano Zakonom o privatizaciji.

Novina je, rekao je Blagojević i uvođenje kategorije istaknutog umetnika kojem će penziono-invalidsko osiguranje biti plaćeno iz republičkog budžeta. Prema njegovim rečima pitanje doprinosa za ostale samostalne umetnike regulisaće lokalne samouprave.

Blagojević je dodao da očekuje da će nacrt zakona za dve nedelje ući u proceduru Vlade i da će brzo posle toga biti usvojen i kao vladin predlog upućen parlamentu.

Specijalni savetnik ministra kulture, Goran Marković, ocenio je da je novina koja je dobra, formiranje Nacionalnog Saveta za kulturu.

"To je veoma bitno zato što će se jedno telo baviti, strateški, razvojem kulture.Do sada se niko nije bavio strategijom razvoja kulture i to je bila privatna stvar ministra i pojedinaca", precizirao je on.

Predsednica Koordinacionog odbora umetničkih udruženja Srbije, Ljiljana Đurić, istakla je da će umetnička udruženja insistirati da se u zakon ugradi, kao obaveza, plaćanje doprinosa samostalnim umetnicima, jer ukoliko se to ne uradi "ogradiće se i od zakona".

Pogledajte još