Dačić: Stradanje Roma u Drugom svetskom ratu je skoro zaboravljeno

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je u Jabuci kod Pančeva, na obeležavanju Nacionalnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, da sve događaje koji svedoče o stradanjima tokom tog perioda obeležavamo u Srbiji s nadom da se takvi zločini i takva međunacionalna mržnja više nikada neće ponoviti.

Dačić je, obraćajući se okupljenima na stratištu Roma u blizini Pančeva, rekao da genocid koji je ovde sproveden nad Romima predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba.

"Genocid počinjen nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epozida tog oružanog sukoba koji je kod savremnih generacija skoro potpuno zaboravljen", rekao je premijer.

Navodeći da je povod za održavanje današnjeg komemorativnog skupa sećanje na 16.decembar 1942.kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u konclogore radi likvidacije, Dačić je podsetio da je deportacija Roma trajala od februara 1943. do jula 1944. i da su Romi deportovani u logor smrti Aušvic Birkenau.

On je podsetio da je u okviru ovog logora smrti funkcionisao "podlogor" za Rome - "Cigajner lager".

Prema njegovim rečima, u tom logoru bilo je zatočeno više od 23.000 Roma od kojih je 20.0000 likvidirano.

Kako je rekao Dačić, u jednom periodu na čelu "Cigajner lagera" nalazio se i Jozef Mengele koji je vršio organizovane eksperimente nad Romima, a posebno nad decom.

Takođe, ukazao je premijer, malo je poznato da su Romi morali da nose oznaku u obliku crnog trougla na vidljivom mestu na garderobi.

"Najveće stradanje Roma na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu odigralo se oktobra 1941. kada su nemačke okupacione snage sprovele masovne pogrome nad civilima u Beogradu, Dragincu, Kraljevu i Kraguejvcu", naveo je Dačih.

On je istakao da stradanja Roma na teriotriji okupirane Srbije nije bilo ograničeno samo na ove tragične događaje i naveo da su brojna stratišta Srba, Roma i Jevreja širom zemlje - Staro sajmište, Banjica, Jajinci...

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Pančeva Svetozar Gavrilović koji je rekao da ovo stratište svedoči o stravičnom događaju iz 1942. i dodao da se danas odaje počast svim stradalim Romima u Drugom svetskom ratu.

Prema njegovim rečima, u Pančevu danas živi deset različiih nacionalnih zajednica, a različitosti se poštuju i slave i predstavljaju najveće bogatstvo.

Kako je istakao Gavrilović, dalji napredk moguć je samo ako svaki član zajednice dobije svoje mesto kako bi ostvario sve svoje potencijale.

On je u tom kontekstu posebno naglasio značaj procesa integracije Roma u društvo.

Zamenica predsednika Nacionalnog saveta za romsku nacionalnu manjinu Sofija Vasljković je poručila da se na ovom mestu odaje počast i poštovanje žrtvama genocida koji je posledica sramne mržnje i nasilja prema Srbima, Romima i drugima.

Ona je naglasila da su stradali na ovom mestu bili ljudi bez ikakvog ideološkog ubeđenja i svrstavanja i podsetila da je milion i 200.000 Roma stradalo u holokaustu tokom Drugog svetkog rata
U okviru komemorativne manifestacije obeležavanja Nacionalnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu položeni su venci na Spomen-kompleks "Stratište".

Pogledajte još