Navijači izneli plan za oporavak Crvene zvezde

BEOGRAD, 13. aprila 2009. (Beta) - Navijači Crvene zvezde najavili su da će uskoro početi da prodaju članske karte, koje će koštati 1.000 dinara, odnosno 10 evra za punoletne, a 500 dinara ili pet evra za maloletne simpatizere tog fudbalskog kluba.

Sav prihod od prodaje članskih karata biće stavljen upravi kluba na raspolaganje, ali tek onda kada Crvena zvezda ne bude bila opterećena dugovima, koji sada iznose više od 20 miliona evra.

Predstavnik navijača Crvene zvezde Vladimir Šavija priznao je na konferenciji za novinare da tako neće biti sakupljeno dovoljno novca za pokrivanje sadašnjih dugova i normalno funkcionisanje kluba.

Šavija je, ipak, ocenio da će takav potez navijača pomoći potencijalnim investitorima da prepoznaju veličinu kluba i lakše se odluče na velika ulaganja u Crvenu zvezdu.

"Mi samo želimo zdravu Crvenu zvezde, a nemojte od nas očekivati da upravljamo klubom", rekao je predstavnik "delija" Jovan Šurbatović, koji je, kao i Šavija, i član klupske Skupštine.

Plan je da se stanje računa u svakom trenutku vidi na Internetu, kao i spisak članova kluba. Još, međutim, nije odlučeno kolika će biti prva isplata Zvezdi, pošto trajanje akcije nije ograničeno.

Uprava Zvezde će, ipak, novac sa tog računa moći da koristi kao garantni depozit za podizanje kredita.

Šurbatović je naveo i da će akciju "masovnog učlanjenja" ispratiti i druge komercijalne aktivnosti. Imalac članske karte bi, sa druge strane, prema planu stekao popust od 50 odsto pri kupovini ulaznica, a bio bi i prioritet kod prodaje karata za međunarodne mečeve.

Navijači su upravi kluba postavili ultimatum da do petka, 17. aprila, saopšte tačno finansijsko stanje, odnosno kome i koliko Zvezda duguje.

"Ako se to ne dogodi, iniciraćemo vanrednu Skupštinu klubu koja bi trebalo da izabere prelazno rukovodstvo čiji bi zadatak bio da štedi do formiranja nove uprave", naglasio je Šurbatović.

Navijači su, takođe, ponovo predložili da se vlasnička struktura Zvezde promeni i organizuje po uzoru na madridski Real i Barselonu, odnosno da klub bude udruženje građana sa posebim ovlašćenjima.

"Iskreno verujem da je prava budućnost Zvezde da postane akcionarsko društvo. Ali, jednostavno nemamo vremena da dok nam kuća gori čekamo državu i usvajanje zakona o privatizaciji u sportu, što se neće skoro desiti", istakao je Šurbatović i naglasio da bi u tom slučaju kandidati za predsednika Zvezde polagali i novčane depozite.

"A ne da nam se ponavlja situacija kada je (Dragan Stojković) Piksi primao veliku platu zato što radi kao predsednik Zvezde, a pri tom svoju vilu izdavao treneru koga je on doveo", dodao je Šurbatović.

(old_image)"Delije" su kritikovale i upravu Zvezde, koja je najavila da će uskoro predstaviti svoj plan za ozdravljenje kluba. Idejom uprave takođe se predviđa plaćanje članarine.

"Šta mislite ko ima veći kredibilitet za prikupljanje tih sredstava. Uprava ili mi navijači", rekao je Šurbatović o mogućem stvaranju dve vrste članskih karata.

Navijači su posebno nezadovoljni bili što se potpredsednik i finansijer Zvezde Marko Mišković danas u pojedinim novinama oglasio skoro istom najavom, iako se izuzetno retko pojavljuje u medijima.

"To je nekorektan potez Miškovića", naveo je Šurbatović i dodao da navijači nemaju ništa protiv da Filip Cepter finansijski pomogne klub, što se kao mogućnost pominje po medijima.

"Svako je dobrodošao. Nama sponzori i pravi finansijeri i jesu potrebni. Nisu nam potrebni pozajmljivači", istakao je Šurbatović aludirajući na Miškovićevu ulogu u Zvezdi.

Navijači Zvezde su, takođe, najavili da, ako se ne promeni termin, neće prisustvovati prvenstvenoj utakmici sa Vojvodinom, pošto se ona igra na Veliku subotu, dan pred pravoslavni Uskrs. Istu najavu ranije su izneli i navijači Vojvodine.

Pogledajte još