Šargarepama za spas kulture u Španiji

Naplata poreza u iznosu od 21 odsto na ulaznice za kulturna dešavanja u Španiji guši kulturnu raznolikost, značajno umanjuje mogućnost izbora i podstiče pirateriju u muzičkoj i filmskoj industriji, smatraju španski umetnici.

Odluka o uvećanju poreza na prodaju ulaznica za kulturna dešavanja doneta je još letos. Kako je vreme odmicalo, sve je više pozorišta i biskopa, koji beleže manji promet. Kvim Marse je vlasnik jednog teatra. Njegov posao je zbog odluke španske vlade osuđen na propast.

Jer čak i kada na svoju štetu želi da smanji cene ulaznica, pozorište sa kapacitetom od 300 sedišta, ostaje uglavnom prazno.

“Ovo je kraj našem pozorištu i ne samo našem. Ali već sledećeg jutra, shvatio sam da to neće tako lako proći. Odlučio sam da nešto uradim, kako ne bismo morali da plaćamo te sume ili barem da plaćemo neki fer iznos”, kaže Marse.

Boraveći na farmi u Beskani, mestu udaljenom dva sata vožnje severno od Barselone, došao je na ideju da umesto karata za program u svom pozorištu, prodaje šargarepe.

Skupe šargarepe

Pošto se ovo povrće smatra namirnicama, oporezovano je sa svega četiri odsto. Tako je odlučila vlada u Madridu u septembru ove godine. Premijer Rahoj međutim, nije održao obećanje, ne samo da je porez za proizvode kao što su garderoba ili automobili povećao sa 18 na 21 odsto, nego je porez na prodaju ulaznica za pozorište i bioskope sa osam povećao na 21 odsto.

“Odlučili smo da prodajemo šargarepe. Jedna košta 13 evra, ako je kupite unapred, ako je kupujete na ulazu onda je njena cena 15 evra. Dakle, prilično skupo za ovo povrće. Šargarepa vam omogućava ulazak, a mi umesto 21, plaćamo četiri odsto poreza”, priča Marse.

( Izvor: B92 )

Pogledajte još