Oko 80 odsto kineskih studenta želi da uđe u Komunističku partiju

Na nedavnom Kongresu Komunističke partije Kine određen je put kojim će najmnogoljudnija zemlja na svetu ići u sledećih 10 godina, a čini se da su i nove generacije Kineza zadovoljne partijskim ciljevima.

Ušuškana među impozantne građevine koje svedoče da je Šangaj ekonomski centar Kine, čije je trgovačke ulice teško razlikovati od ulica zapadnih metropola, još stoji prizemna kuća u kojoj je u julu 1921. održan prvi nacionalni kongres Komunističke partije Kine, izveštava RTS.

Mesto na kome su Mao Cetung i dvanaest delegata usvojili partijski program mesto je, kako kažu, patriotskog obrazovanja Kineza.

Godine 1921. godine na prvom Kongresu Komunistička partije imala je 53 člana, a na 18. Kongresu više od 80 miliona članova.

Članstvo Komunističke partije čini samo oko šest odsto stanovništva Kine, jer nije lako postati njen član. Na putu od želje do članske karte nekoliko puta se procenjuju lik i delo. Pre dve godine je primljeno samo oko 15 odsto od više od 20 miliona onih koji su podenli molbu za članstvo.

"Član sam Komunističke partije Kine, jer verujem da ona donosi harmoniju u kinesko društvo. Napredak Kine pokazuje da su njeni ciljevi ispravni", priča Čen Đingsi iz Muzeja KP Kine.

Čak 80 odsto studenata izjašnjava se da žele da postanu članovi partije. Mnogi, međutim, priznaju da je to i zbog toga što smatraju da bi time pripadali eliti i napredovali u poslu. Postavlja se pitanje da li su takvi praktični razlozi doveli do nekoliko velikih korupcionaških afera u samom vrhu partije, dok novi lideri ističu da je iskorenjivanje korupcije glavni politički zadatak.

"Na kongresu je zaključeno da partija mora da jača antikoruptivne mere i mere koje će sprečiti zloupotrebe položaja", kaže Sun Šougang iz Komiteta KP Kine provincije Šandong.

Mladim Kinezima se, tokom godina otvaranja ka svetu i ekonomskog razvoja, menjaju prohtevi i statusni simboli, ali čini se da Guči torbica i partijska članska karta idu zajedno.

Pogledajte još