Euleks zaustavio srpske privrednike na Jarinju

Više desetina vozila Srba iz četiri opštine sa severa Kosova stiglo je u 10.15 časova do prelaza Jarinje, na kosovskoj strani, gde su zaustavljeni, jer im nije dozvoljeno da dođu do integrisanog prelaza koji se nalazi na teritoriji centralne Srbije, prenosi Tanjug.

Njih su zaustavili pripadnici Euleks policije koji su razvukli bodljikavu žicu i postavili prepreke na magistralnom putu Raška - Leposavić ispred administrativnog prelaza Jarinje.

Privrednici su najavili da će, od 10 do 12 časova, blokirati prelaz kod Jarinja, jer ne žele da plaćaju porez kosovskim institucijama. Oni su naveli da žele vraćanje u sistem PDV Republike Srbije, a takođe i poštovanje zaključka sa jedne od poslednjih sednica Vlade Srbije u kojima se između ostalog navodi da neće biti plaćanja carine na prelazima Jarinje i Brnjak.

Pre privrednika, na Jarinje su jutros stigli pripadnici civilne zaštite sa severa Kosova koji će obezbeđivati protest privrednika.

Na integrisanom prelazu Jarinje kontrolu saobraćaja od 10. decembra obavljaju, pored Euleksa, i pripadnici kosovske policije i MUP-a Srbije.

Privrednici sa severa Kosova najavili su da će od 10 od 12 sati blokirati administrativni prelaz Jarinje, jer smatraju da kosovske institucije krše postignuti sporazum.

Pogledajte još