Privrednici završili protest na Jarinju - odmah da se omogući prelaz akcizne i druge robe

Magistralni put Raška - Leposavić ispred Jarinja bio je zbog protesta blokiran od 10 do 12 sati. Pripadnici Euleks policije sprečili su privrednike da protestuju na mestu na kojem se nalazi novi punkt koji funkcioniše po sistemu integrisanog upravljanja prelazima.

Oni su preko magistralnog puta ispred prelaza Jarinje razvukli bodljikavu žicu i postavili kordon čime su onemogućili privrednike da stignu do integrisanog prelaza. Pored kosovske policije na to prelazu prisutni su i pripadnici Eulreksa, carine i MUP-a Srbije.

Nebojša Radulović iz Leposavića izjavio je da privrednici sa severa Kosova neće prihvatiti ni pod kojim uslovima da ni njih, ali ni ostale građane tog dela Pokrajine "neko na mala ili velika vrata uvodi u nezavisnu državu Kosovo". "Mi imamo svoju državu Srbiju, tako se osećamo i branićemo svoju državu ovde. To je naša platforma, koja se nije menjala u poslednjih 13 godina", poručio je Radulović.

Radoš Petrović privrednik iz Kosovske Mitrovice rekao je na skupu da privrednici sa severa Kosova ne prihvataju kosovske carinike ni granicu na Jarinju.
"Ovde se vidi ko krši ljudska prava, pravo na slobodu kretanja krše pripadnici Euleksa koji su zaustavili privrednike da stignu do integrisanog prelaza kod Jarinja", rekao je Petrović.

Privrednici sa severa Kosova traže da se odmah i bezuslovno omogući nesmetani prolaz akcizne i druge robe preko administrativnog prelaza Jarinje, o čemu su danas obavestili predstavnike Euleksa. Oni su danas takav zahtev predali predstavnicima međunarodne administracije na Jarinju, a razlog je, kako navode, nepoštovanje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Privrednici istovremeno od Vlade Srbije traže da izmeni Uredbu o sprovođenju Zakona o porezu na dodatnu vrednost na teritoriji Kosova za vreme važenja Rezolucije 1244, kao i da privrednike sa severa Pokrajine vrati u sistem PDV Republike Srbije.

Upozorili su i da će u slučaju nepoštovanja zaključaka Vlade Srbije od 6. decembra o nesmetanom protoku robe namenjene severnom delu Kosova tražiti da Vlada suspenduje dalje sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM).

Od premijera ili direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju privrednici traže da dođu i obrate im se, za šta su postavili rok od 72 sata.

Njihov je zahtev i da se sa prelaza Jarinje i Brnjak "odmah uklone sve institucije kvazi države Kosovo", a od Euleksa i Kfora zahteva se da se ponašaju u skladu sa mandatom i budu statusno neutralni, a ne da se, kako se navodi, "kao do sada stavljaju pod komandu Prištine i sprovode zakone takozvane Republike Kosovo".

Zapretili su radikalizacijom protesta, odnosno totalnom blokadom prelaza Jarinje, ako se njihovi zahtevi, kako su rekli, "pod hitno ne uvaže".

U međuvremenu danas je u Briselu nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine, a glavna tema je raspodela prihoda od carina na integrisanim prelazima na administrativnoj liniji (IBM). Na to je danas u izjavi novinarima posle razgovora s češkim premijerom Petrom Nečasom, podsetio i predsednik srpske vlade Ivica Dačić rekavši da bi "radne grupe u Briselu trebalo da otklone sve nesporazume u vezi primene sporazuma o IBM".
Tanjug

Pogledajte još