UNS protestuje: Zaštita novinara izbrisana iz zakona

Udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog ukidanja odredbe u Krivičnom zakoniku Srbije koja je krivično-pravnu zaštitu novinara izjednačavala sa zaštitom službenih lica, prenosi RTS.

UNS je u saopštenju podsetio da je za ugrožavanje novinara na radnom zadatku bila predviđena kazna od jedne do osam godina, a da je u predlogu Krivičnog zakonika koji je Vlada Srbije uputila Skupštini taj član izbrisan.

"UNS ističe da bi ukidanjem tog člana novinari izgubili ono za šta su se borili i izborili pre tri godine i podseća da pretnje novinarima i dalje u značajnoj meri krše slobodu izražavanja, zbog čega su i dalje neophodne strože sankcije za pretnje i napade na novinare",
navodi se u saopštenju.

Političkim strankama UNS upućuje poziv da podnesu amandman na predloženi zakon, kako bi se novinarima omogućila bolja krivično-pravna zaštita, s obzirom na to da obavljaju posao od javnog značaja.

"UNS podseća da se premijer Ivica Dačić javno zalagao za krivično - pravnu zaštitu novinara jednaku krivično-pravnoj zaštiti službenih lica. UNS stoga poziva premijera da se zauzme za bolju krivično-pravnu zaštitu novinara
", navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

Pogledajte još