Opozicija tvrdi da je Milanu Beku poklonjeno 120 miliona evra?!

Objedinjena rasprava o setu građevinskih zakona u Skupštini Srbije, među kojima i o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, pokrenula je danas polemiku između poslanika opozicije koji tvrde da je Milanu Beku "poklonjeno 120 miliona evra" i ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića, koji kaže da jedan izvođač bivše vlasti "duguje državi 30 miliona evra, čime je potopio srpsku privredu", prenosi "Blic"

Poslanik Demokratske stranke Janko Radaković u nizu kritika izrečenih na predloženi zakon podsetio je na svoje izlaganje u parlamentu od pre nekoliko meseci, kada je rekao da je ministar Milan Bačević tražio ukidanje Uredbe o konverziji zemljišta samo iz jednog razloga - da bi mogao da ”dozvoli Milanu Beku da ne plati 120 miliona evra za konverziju Luke Beograd”.

- Ukidate zakon da bi se omogućilo petorici tajkuna da legalizuju ono što su privatizacijom kupili i da ne plate dve milijarde evra Beograđanima - rekao je Radaković.

On je od ministra Ilića tražio da navede bar jednu stranu kompaniju koja ima zemljište u Srbiji i koja neće platiti konverziju zemljišta, a da “nema posrednika u liku Milana Beka, Miroslava Miškovića, Vojina Lazarevića, Bogoljuba Karića”.
- Da li je ovo dug prema Milanu Beku, a zna se koga je on posećivao dok je taj sedeo na stiroporu i štrajkovao glađu - rekao je Radaković.

Ministar Ilić
mu je odgovorio da tajkuni koje pominje nisu stvoreni bilo gde, već da su bili bliski bivšoj vlasti.

- Koliko vaši izvođači duguju para državi, jedan vaš izvođač duguje 30 miliona evra, potopio je srpsku privredu. Što za savezni SUP (zgrada u Kneza Miloša) ne date dozvolu, izraelska firma dolazi sto puta, obija pragove vlade, kupili su lokacije, a ne mogu da grade, ne date im dozvole, što? Ova vlada se bori da sve dovede u red -
rekao je Ilić.

Ministar je ušao u kratak duel i sa demokratom Nenadom Konstantinovićem.
- Da li je pošteno da parcelu kod Hrama svetog Save prodajete kao pašnjak, trebalo bi mi dva dana da sedim u parlamentu i da nabrajam šta su sve vaši kupili - rekao je Ilić, a Konstantinović ga podsetio da je on, kao ministar, zadužen za katastar nepokretnosti, pa bi stoga morao da zna šta se vodi kao pašnjak, a šta kao njiva.

- Vi ste zaduženi za katastar nepokretnosti, trebalo bi da znate da se to tako vodi, a zašto se tako vodi, to je pitanje za vas, a ne za mene. Vi biste mogli ovde da nam odgovorite ko su ti kojima ste omogućili ovim zakonom da žive na basplatnom zemljištu, da nam objasnite ko dobija i ko zarađuje donošenjem ovakvog zakona - rekao je Konstantinović.

Pogledajte još