Građane Srbije može svako da snima i prisluškuje

- Moralo se uraditi mnogo više od toga jer, nažalost, Srbija nije daleko odmakla u zaštiti podataka o ličnosti, potrebni su bolji propisi, ali i edukacija službenika, kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe. Mora da se donese potpuno nov zakon jer sadašnji nije u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, a ni sa našim Ustavom - kaže Šabić.

Poverenik za informacije napominje da građane može da prisluškuje i snima ko i gde hoće. "Na primer, u Beogradu postoji veliki broj video kamera koje služe za nadzor saobraćaja, trgovina i slično, a da pri tom nije potpuno jasno šta se kasnije dešava s tim snimcima i u koje svrhe se koriste. Ne postoje ni zakonska pravila gde se te kamere mogu instalirati", tvrdi on.

Na pitanje čega građani treba da se plaše on kaže da građani moraju da imaju svest i vode računa kome i zbog čega daju svoje podatke, poput jedinstvenog matičnog broja, ili fotokopije lične karte kako bi predupredili mogućnost krađe identiteta ili neke druge zloupotrebe.

- Kamere su svuda - od onih na pešačkim prelazima, pa do samoposluga. Imate stotine kamera koje snimaju, a niko ne zna gde se kasnije čuvaju ti podaci i u koje se svrhe tačno koriste - upozorava Šabić.

Pogledajte još