Stranci su daleko "jeftiniji"

Beograd - Predsednik fudbalskog kluba Partizan Dragan Đurić nije izričito protivan limitiranju broja inostranih igrača u domaćim ekipama, na čemu prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić već neko vreme insistira, a što od skora podržava i Udruženje trenera, ali ne prihvata najavljeni tempo promena i ideju da ovom redukcijom budu obuhvaćeni i brojni fudbaleri sa prostora bivše Jugoslavije. 

- Ne mogu se tako važne i velike odluke donositi preko noći. Jedna godina je malo vremena za pripremu klubova, koji pre toga moraju biti konsultovani, a ne samo stavljeni pred svršen čin. Pre svih Partizan i Zvezda, jer mi imamo najviše stranaca, najčešće i najambicioznije igramo u Evropi. Ne može nam se danas reći da se sutra odreknemo igrača, s kojima imamo planove na duže staze. Nismo bez razloga sa Moreirom potpisali ugovor na još tri godine, sa Diarom na pet. Partizan ozbiljno posluje i razmišlja nekoliko sezona unapred, što bi morao da radi i Savez - rezonuje prvi čovek kluba iz Humske, koji je za prolećni deo sezone licencirao dva Brazilca, dva Crnogorca, jednog Senegalca, Portugalca, Slovenca i državljanina Bosne i Hercegovine. 

Zagovornici ove ideje kao osnovni motiv navode oslobađanje prostora za razvoj mladih srpskih igrača. Da li je baš uvek moguće naći rešenja među našim klincima, čak i Partizanu koji ima jednu od najboljih Omladinskih škola u Evropi?
- Na žalost, nije. Ne možemo baš sve prvotimce regrutovati iz klupske škole, ma koliko ona kvalitetno radila. Kao što nije uvek moguće dovesti sve momke van Partizana za koje smo zainteresovani. Nekada je većina njih dolazila u Partizan ili Zvezdu, a sada bi njihovi klubovi da ih što pre bogato "unovče", zbog čega ih sve mlađe šalju u inostranstvo. 

Ko je "jeftiniji" - najbolji domaći fudbaleri ili dobri stranci?
- Stranci su daleko jeftiniji. Čak ni Partizan ne može sebi priuštiti nekoliko Fejsi, čiji je transfer koštao 1.200.000 evra. Pojačanja van granica Srbije su naša neminovnost. A, naš klub ima više nego dobra iskustva u njihovom selektiranju. Svi znaju šta za našu igru znače Moreira, Diara, Žuka, Vašington... Uostalom, doći će dan kada ćemo ući u Evropsku uniju, a tamo je broj dozvoljenih stranaca mnogo veći od četiri i tri, koliko se ovde predlaže. 

Igrači iz bivše SFRJ 

Šta raditi sa igračima iz najbližeg okruženja?
- Smatram da bi igrače iz bivših jugoslovenskih republika trebalo izuzeti od te redukcije. Ne samo zbog interesa naših klubova, već i zbog tih momaka koji, kao nekada Peđa Mijatović, preko Srbije traže afirmaciju za Evropu. 

Kakav je vaš stav prema predlogu da angažovanje stranaca bude dozvoljeno samo ekipama iz Superlige, ako se zna da Partizan preko filijale Teleoptika često testira igrače za prvi tim?
- I o tome bi se moralo diskutovati. Ne vidim zašto bi se odrekli momaka čije dovođenje nas nije ništa koštalo, a u koje već neko vreme ulažemo, pripremajući ih za prvi tim. Uostalom, i mnogi drugi niželigaši imaju strance u svojim redovima - kaže Đurić i dodaje da će se Upravni odbor kluba posle Uskrsa izjasniti o temi za koju sportski direktor Ivan Tomić kaže da je "vrlo škakljiva". 

O. Nikolić 

www.danas.rs

Pogledajte još