Građani Srbije puše duvan na motanje - država ostala bez para od akciza

Prodaja paklica opala je u proteklih meseci za gotovo 30 odsto, jer su mnogi pušači izračunali da mogu jeftinije da puše ukoliko se duvanom snabdevaju na pijacama. Boks se može namotati za 500 do najviše 1.500 dinara, što je skoro tri puta jeftinije nego u kioscima.

Kada su porasle akcize na duvanske proizvode 1. oktobra, računalo se da će se u budžet samo od tog rasta dobiti ove godine četiri milijarde, a 2013. dodatnih 6,3 milijarde dinara, pišu novosti. U fabrikama cigareta u Srbiji, međutim, ističu da od planiranih milijardi, barem ove godine, neće biti ništa. U Srbiji se dnevno, prema procenama, popuši oko 68 miliona cigareta, na šta se svaki dan troši 4,2 miliona evra.

- Kada sam izračunao da će me paklica koštati samo 50 dinara, otišao sam na pijacu i kupio sve što je potrebno za motanje cigareta - kaže Miloš V. iz Beograda.

- Pritisla nas je besparica i sve što zaradimo ide na hranu. Bez nje se ne može. Od kada motamo cigareta, prepolovili smo taj trošak. Ne samo da su takve cigarete jeftinije, već se ne mogu ni pušiti kao one kupovne. Barem ne tako često.

(old_image)

Tržištni inspektori su u kontroli na 60 pijaca zatekli 15 preprodavaca duvana u Kraljevu, Novom Sadu i Pančevu, kažu u Ministarstvu trgovine. Sedmorici je oduzeta roba, a osmorica su pobegla. Inspektori su primetili da se trgovina rezanim duvanom preselila u sigurniji prostor elektronske trgovine. Inspektori najavljuju kontrolu i ove trgovine.

Duvan se na pijacama u Srbiji, zavisno od kvaliteta i jačine, može kupiti za 1.200 do 4.000 dinara po kilogramu. Pakovanje od 200 komada papira sa filterom je 200 dinara, a mašinica za motanje je od 150 do 400 dinara.

Prodavci duvana na pijacama se ne žale na pazar. Kažu, kupaca ima sve više, ali im problem prave inspektori koji ih često posećuju.

- U početku smo imali sve na tezgi - i mašinice, duvan, papiriće, ali sada sve to krijemo - priča jedan od prodavaca rezanog duvana. - Jure nas inspektori, skoro svakodnevno. Kako mušterije znaju gde treba tražiti, sada maltene radimo po porudžbini. Prodajemo srpski duvan, a ima i malo hercegovačkog koji se ovde traži.

Milan Kužnik iz Grupacije proizvođača i prerađivača duvana pri Privrednoj komori Srbije kaže, za Novosti, da proizvođači cigareta u našoj zemlji upozoravaju da svaki rast vrednosti akciza smanjuje prihode države. Ipak, on ne veruje da je prodaja rezanog duvana na tezgama mogla značajno da smanji prihode od akciza.

- Koliko sam upoznat kod nas se prodaje uglavnom domaći duvan, koji je dobrog kvaliteta, ali nije svaki duvan na pijaci za motanje - kaže Kužnik. - Cigareta traži mešavinu nekoliko vrsta duvana, aditive, sokove.

Pogledajte još