Američki zvaničnici u trci za privatizaciju Kosova

"Generalni stav na Kosovu je da za poslovne partnere treba birati ljude koje znate i kojima verujete", rekao je politički analitičar Ardijan Arifaj, a francuska agencija ocenjuje da se, kako izgleda, članovi administracije bivšeg američkog predsednika Bila Klintona uklapaju u taj opis.

Među bivšim američkim zvaničnicima koji su zainteresovani za poslovanje na Kosovu su bivši general Vesli Klark, koji je bio na čelu vazdušne kampanje 1999. godine, i tadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, koja je u to vreme predvodila združene diplomatske napore.

Klark je u junu podneo zahtev za licencu za vađenje uglja kao direktor kanadske energetske kompanije "Endiviti", koja želi da proizvodi sintetičko gorivo od lignita, i obećao je da će investirati 4,6 milijarde evra tokom šest godina.

To je, kako ocenjuje AFP, pozamašna suma s obzirom na to da budžet kosovske vlade za 2013. godinu iznosi 1,42 milijardu evra.

Vlada trenutno nije ovlašćena da dodeljuje takve licence, ali je "nacrt zakona već pripremljen i uskoro će biti podnet parlamentu", kako je naveo neimenovani zvaniči izvor.

Olbrajtova se sada nalazi na čelu kompanije "Olbrajt kapital menadžment" koja, kao deo konzorcijuma, pokušava da otkupi kosovsku telekomukacionu kompaniju PTK, jednu od najprofitabilnijih na Kosovu.

Zvaničnici u Prištini procenjuju da će zaraditi 300 miliona evra od prodaje 75 odsto akcija telekomunikacione kompanije, koja godišnje donosi profit od oko 40 miliona evra.

S druge strane, zainteresovanost bivših američkih zvaničnika za učešće u privatizaciji na Kosovu zabrinjava srpske zvaničnike, kao što je lider kosovskih Srba Marko Jakšić.

Portparol vlade u Beogradu Milivoje Mihajlović kazao je, kako prenosi AFP, da ovakav razvoj događaja otkriva licemerstvo i kompromitovanje SAD i njihovog imidža svetskog lidera.

Srbija je, u međuvremenu, osporila mnoge druge privatizacije na Kosovu u korist stranih kompanija i preti da će tender za prodaju PTK-a izneti pred međunarodni sud, navodi Frans pres.

Tanjug

Pogledajte još