Umrla od raka nakon što su joj presadili pluća pušača

Dženifer Vederel odložila je vlastito venčanje zbog transplantacije pluća na koju je čekala dve godine. Operacija je potpuno uspela te je Dženifer napokon stala pred oltar sa svojim dugogodišnjim dečkom. Ali, samo godinu dana nakon operacije Dženifer je preminula od raka pluća, za koji njena porodica veruje da je dobila jer su joj presadili pluća pušača.

Dženiferin suprug sada, zajedno s njenim roditeljima zahteva da se u registar donora organa uvede pravilo da organe ne mogu donirati pušači kako se takva tragedija ne bi ponovila.

Lako je pretpostaviti da su donirani organi zdravi, ali činjenica je da gotovo 40 posto pluća koja se koriste u operacijama dolaze od donatora koji su pušili, piše Daily Mail.

(old_image)

Dženifer Vederel dijagnostifikovana je cistična fibroza kada je imala samo dve godine. Reč je o naslednoj bolesti koja napada pluća i probavne organe.

Svog supruga upoznala je 2007., a kada su dve godine kasnije odlučili da se venčaju njeno zdravlje se pogoršalo i venčanje su odložili dok ne dobije pluća za transplantaciju.

Samo nekoliko nedelja pre transplantacije donesena je odluka da pacijenti moraju biti informisani o stanju pluća koja će dobiti. Dženifer je operisana i prema starim pravilima lekari joj nisu rekli kakva će pluća dobiti.

- Trebalo je da joj kažu "Taj donor je pušio i imaćete veći rizik za rak. Želite li opreaciju ili ne?". Nisu joj ništa rekli, a verovatno bi odbila transplantaciju. Ljudi moraju dobiti više informacija - rekao je David koji je na Facebooku pokrenuo stranicu "Dženiferin izbor" i pokušava da podstakne što više nepušača da postanu donori.

Pogledajte još