Kolaps na putevima: Putari "povukli ručnu" zbog smanjenog budžeta

Odlukom Vlade Srbije, budžet za održavanje puteva za 2012. godinu smanjen je u odnosu na predhodnu skoro duplo, sa 17 na 10 milijardi dinara.

Da situacija bude dramatičnija smanjena je i nadležnost putarskih službi, tako da sada država „Putevima Srbije“ daje oko 10.000 evra po kilometru puta godišnje.

Kada je reč o autoputevima, 680 kilometara održava 112 kamiona. Jedan kamion održava šest kilometra autoputa koji ima šest traka, tako da jedno vozilo čisti 36 kilometara autoputa. Ostali putevi u Srbiji koje održavaju „Putevi Srbije“ dugi su 8.200 kilometara, a održava ih 411 kamiona.

Kako pojedina preduzeća za održavanje puteva koja unajmljuju „Putevi Srbije“ nisu zadovoljna smanjenjem sume koja im godišnje pripada, više od polovine firmi stupilo je u tihi bojkot i za vreme padavina svesno je opstruisalo čišćenje snega, kažu izvori „Blica“.

Nakon što su Putari zatražili smenu Mrkonjića, on je rekao da ima pametnija posla i da  predsednica sindikata Sonja Vukanović treba da podnese ostavku, jer kako je rekao ne radi ništa.

Šef Katedre za bezbednost na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu Milan Vujinić, ističe da je dokaz za to je sneg kog ima i danas u velikim naslagama na putevima u Srbiji, kao i da je u usto vreme u Mađarskoj kolovoz bio potpuno suv.

Pogledajte još