U 2012. u Srbiji bez posla ostalo više od 170.000 ljudi

Od 172.442 osobe koje su tokom ove godine ostale bez posla, 34.866 je proglašeno za "tehnološki višak". Svi oni su se pridružili armiji od 755.442 nezaposlena i biće deo statistike koja svedoči da trećina radno sposobnih osoba u našoj zemlji nema posao, piše današnja "Politika".

Kako se navodi, najugroženiji su radnici građevinske, tekstilne i metalne industrije, ali i ugostiteljstva.

Stručnjaci Nacionalne službe za zapošljavanje ukazuju da ovo nije konačan broj radnika koji su ove godine ostali bez radne knjižice, jer se nisu sve osobe prijavile na biro.

Oni ističu da je čak 4.267 osoba sa višom i visokom stručnom spremom ostalo bez posla.
Istraživanje koje su sproveli Nacionalna služba za zapošljavanje i Američka agencija za međunarodni razvoj pokazalo je da je u Srbiji prošle godine ugašeno 103.917 radnih mesta, a najviše otkaza podeljeno je u Vojvodini, zatim u Beogradu, Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Najveći udar pretrpeli su zaposleni u proizvodnom sektoru - čak 32.222 radnika u prerađivačkoj delatnosti ostalo je bez posla, u trgovini je otaz dobilo 22.275 radnika, 14.907 njih je ostalo bez posla u građevinarstvu, 13.712 osoba je dobilo otkaz u administraciji, zdravstvu i obrazovanju, a 11.994 osobe su otpuštene u sektoru saobraćaja, usluga i informacionih tehnologija.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić je kazala da svakoga dana više od 300 osoba ostane bez posla. Prema njenim rečima, više nema zaštićenih zanimanja ni "povlašćenih" diploma - bez posla ostaju i vrhunski menadžeri i nekvaifikovani radnici.

Ni radno mesto u velikim proizvodnim gigantima koji zapošljavaju nekoliko hiljada radnika nije garancija da će zaposleni u njima dočekati penziju, dodala je Savić, navodeći kao primer duvansku industriju "Filip Moris", koja je nekada imala na hiljade zaposlenih, a u kojoj danas radi samo 312 radnika.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić smatra da su otpuštanja logična posledica teškog stanja u kome se nalazi naša privreda i ističe da je promet u trgovini za trećinu manji u odnosu na 2008. godinu.

Anđelka Marković, savetnica za pi-ar na projektu "Dostojanstven rad za svakoga", koji su pokrenule šest nevladinih organizacija sa ciljem da se zaštite prava zaposlenih na tržištu rada, kaže da procene govore da između 300.000 i milion osoba u našoj zemlji radi na crno, oko 60.000 zaposlenih za svoj rad mesecima ne dobija platu, a probni rad se sve češće zloupotrebljava i koristi kao oblik besplatnog rada.

(Tanjug)

Pogledajte još