Pad BDP Srbije najveći u jugoistočnoj Evropi

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović rekao je na konferenciji za novinare da je procena rasta ekonomije u Srbiji za iduću godiinu konzervativna i da rast može biti i veći.

On je naveo da će na rast BDP-a najviše uticati proizvodnja u Fijatu i njegovi dobavljači, kao i oporavak poljoprivrede.

Prema redovnom izveštaju Svetske banke za šest zemalja jugoistočne Evrope (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo), predviđeno je da će kurs ka trajnom oporavku tih zemalja u 2013. u najboljem slučaju biti usporen, uz značajne rizike.

Vodeći ekonomista Svetske banke Željko Bogetić rekao je da problem u 2013. mogu predstavljati rizici po pitanju oporavka evrozone i visoke cene standardizovanih proizvoda na međunarodnom tržištu, kao i rizik od novog šoka cena hrane.

"U ovom krhkom okruženju potrebno je da vlade na zapadnom Balkanu sprovode reforme koje doprinose dugoročnom rastu i otvaranju novih radnih mesta", kazao je Bogetić koji se iz Vašingtona novinarima obratio preko video linka.

(Beta)

Pogledajte još