Uskoro kompjuteri sa ljudskim čulima!

"Bićete u mogućnosti da dodirnete nešto preko svog mobilnog telefona. Ako, na primer, kupujete tkaninu, moći ćete rukom da pređete preko ekrana i da osetite tu tkaninu. To nije nemoguće kako zvuči", rekao je Mejerson za FoxNews.

Ove godine je kompanija najavila da dolazi era kognitivnih sistema, odnosno nova generacija mašina koje će moći da uče, prilagođavaju se, osete i iskuse svet oko sebe. Ti kompjuteri će imati ljudska čula, ali na sebi svojstven način.

Da bi se omogućilo oponašanje osjećaja dodira na ekranima pametnih telefona, Mejerson predviđa da će biti potrebna ugradnja specijalnih provodnika, gotovo neviljivih, koji mogu da proizvedu vibracije i osjećaj u prstu.

On čak tvrdi da će kompjuteri budućnosti moći da prepoznaju bebin plač i da kroz buku koju budu čuli obrate pažnju na emocije, osećaje i želje proučavanjem promena u frekvenciji i tonu zvuka.

Mašine će moći da nas posmatraju dok jedemo i znaće kakav je ukus te hrane.

Pored toga, ako se na primer pokvari hrana, kompjuter će i to znati. Kad hrana krene da se kvari ona ispušta amonijak, a kompjuter će to osetiti pomoću svojih čula i upozoriti vas.

Pogledajte još